Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vlada će iskoristiti sve mehanizme da zaštititi hrvatske pilote

Vlada će iskoristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote

Premijer Plenković poručio je da će Vlada zaštititi dignitet Domovinskog rata i uputiti jasnu poruku o vrijednostima na kojima se temelji suvremena i slobodna Hrvatska

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku uvodnog dijela sjednice Vlade osvrnuo se na sastanak s vojnim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz operacije Oluja, koji je održan na njegovu inicijativu.

"Razgovarali smo o novim okolnostima slijedom informacija iz medija koje smo za sada pročitali, kao i većina hrvatske javnosti, o tome da se u Srbiji na zahtjev njihova tužitelja spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vremena oslobodilačke operacije Oluja", kazao je Plenković.

U ovom trenutku, dodao je, mi nemamo nikakvih konkretnih dokumenata niti zamolbi za pravnu pomoć.

Premijer je podsjetio da je o tome u Davosu razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacije Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca za zaštitu i reintegraciju hrvatskoga teritorija", poručio je Plenković.

Naglasio je da nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovijedi, osobito u vezi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji bi na bilo koji način bili usmjereni protiv civilnih ciljeva.

"Vlada će, kao što je postupala i ranije, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštititi hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata te na taj način uputi i jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska", poručio je Plenković, podsjetivši da smo ovakvu situaciju imali prošle godine sa zapovjednicima i hrvatskim generalima vezano za operaciju Bljesak.

Naglasio je još jednom da nije dobro za odnose normalizacije i proces pomirenja, činjenica da Srbija u svom zakonu ima jednu kvazi univerzalnu jurisdikciju tj. proširenu nadležnost na države bivše SFRJ, čime ovakvim potezima, kazao je premijer, radi korake unazad, a ne unaprijed u izgradnji povjerenja i pomirbe.

Ustrajat ćemo na politici pomirenja, integracije i suživota

Predsjednik Vlade zahvalio je predstavnicima srpske nacionalne manjine koji su dio parlamentarne većine, potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi i Borisu Miloševiću, kao bivšem potpredsjedniku Vlade, koji su bili na sastanku.

"Na taj način, a i svim potezima i gestama koje smo radili o prvog dana našeg mandata dajemo odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, rješavanju niza otvorenih pitanja, integraciji i srpske manjine i kvalitetnom suživotu, ne samo srpske manjine s Hrvatima u Hrvatskoj nego i svih drugih nacionalnih manjina. I u toj politici ćemo ustrajati, istodobno brinući o položaju Hrvata u Srbiji", poručio je Plenković.

Izrazio je uvjerenje da ovakav potez, ovoliko godina nakon Oluje nikako ne pridonosi boljitku međusobnih odnosa nego naprotiv stvara atmosferu koja je polarizirana. Ali mi ćemo ju, naglasio je, kao odgovorna Vlada znati riješiti kao što smo rješavali brojne poteškoće ovoga tipa i nastaviti našu konzistentnu i čvrstu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja, istine i procesuiranja ratnih zločina.

Zahvalio je još jednom pilotima koji su bili na sastanku, poručivši da će hrvatska država, institucije, a osobito hrvatska Vlada znati iskoristiti mehanizme koji su joj na raspolaganju.

Sućut i solidarnost američkom narodu za strašan zločin koji se dogodio u Teksasu

Premijer Plenković je u ime Vlade i cijele Hrvatske izrazio sućut i solidarnost američkom narodu za strašan zločin koji se dogodio u Uvaldeu, u Teksasu, gdje je, kako je rekao, život izgubilo devetnaestero djece i dvije nastavnice u jednom bezumnom i šokantnom činu.

Dodao je da je o tome jučer razgovarao i sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Bidena, Jakeom Sullivanom.

Zahvala svim pripadnicima Hrvatske vojske na odanosti i službi domovini

Uoči proslave Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, premijer Plenković je zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske na njihovoj odanosti i služenju domovini, istaknuvši kako je Hrvatska vojska jedan od temelja hrvatske države.

Izrazio je veselje što će uskoro biti na obilježavanju Dana hrvatske vojske te se zajedno s časnicima i hrvatskim vojnicima zajednički podsjetiti svih postignuća Hrvatske vojske, ali i napora za njenim daljnjim jačanjem, modernizacijom, a sve u kontekstu i svjetlu brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

Analiziramo informaciju o protjerivanju pet članova hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na vijest da je Rusija odlučila protjerati pet članova hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi.

"Analizirat ćemo temeljito tu informaciju kad dobijemo detalje i nakon toga odlučiti o našim daljnjim postupcima u vezi ovoga poteza", ustvrdio je Plenković.

Pomoći ćemo onima koji su pretrpjeli velike štete od olujnog nevremena u četiri županije

Osvrnuo se i na veliku štetu od olujnog vremena u četiri županije, Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj.

Zahvalio je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković koja je jučer posjetila Varaždinsku županiju, kazavši kako će se procijeniti štete te će vidjeti na koji način se može pomoći onima koji su pretrpjeli velike štete od ovog nevremena.

"Nastojat ćemo pokriti troškove obnavljanja poljoprivrednih potencijala", poručio je premijer.

Svi resori imaju zadaću da ubrzaju proces obnove

Od međunarodnih aktivnosti, predsjednik Vlade je izdvojio boravak povjerenika Europske komisije Johannesa Hahna, koji je zajedno s ministrom Ivanom Paladinom posjetio Banovinu.

Kazao je da je Europska komisija sada i formalno donijela odluku o produženju korištenja roka za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, istaknuvši kako svi ministri uključeni u obnovu, kao i jedinice lokalne i područne samouprave imaju zadaću da ubrzaju procese i da se apsorbiraju ta sredstva na obnovi svega što je stradalo u potresu.

Kvalitetan posjet predsjednika Suda Europske unije

Premijer Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj prošli tjedan boravio i predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts, koji je održao niz sastanaka s predstavnicima državne i sudbene vlasti.

Ocijenio je da se radi o sadržajnom i kvalitetnom posjetu koji je emancipirao pripadnost Hrvatske Europskoj uniji u pravom pogledu. Istaknuo je i doprinos Suda Europske unije pravnoj stečevini, koja je obvezujuća za Hrvatsku i sve njezine institucije i građane.

Pomoći ćemo razvoju Ličko-senjske županije

Zahvalio je županu Ličko-senjske županije na pozivu za Dan županije te istaknuo da ta prostorno najveća hrvatska županija, kao i ostali dijelovi Hrvatske, bilježi veliku demografsku krizu.

"Učinit ćemo sve da im pomognemo u različitim aspektima razvoja", kazao je.

Premijer je čestitao Hrvatskoj poštanskoj banci na 30. obljetnici i podsjetio da je nakon agilne reakcije HPB-a, uz potporu hrvatske Vlade, akvizicijom Nove hrvatske banke postala 6. najveća banka u Hrvatskoj.

Potpora Hrvatske Ukrajini

"Primili smo i potpredsjednicu Vrhovne Rade Olenu Kondratiuk i još jednom izrazili potporu Hrvatske Ukrajini u njihovom europskom putu i solidarnost sa ukrajinskim narodom", rekao je Plenković.

Podsjetio je i da je u Hrvatskoj boravio admirala Rob Bauer, koji je na čelu vojnog odbora NATO-a i kazao da je to "važno za našu suradnju i položaj odgovorne saveznice u NATO-u".

"Pred nama je i Dan državnosti", rekao je premijer i najavio svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te konferenciju "Naslijeđe generacija - 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Hrvatske" u Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kojom će se obilježiti i 30. obljetnica primitka Hrvatske u Ujedinjene narode.

Suglasnost za europska sredstva namijenjena pomoćnicima u nastavi

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava za poziv "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza V", u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna, u trajanju od 12 mjeseci. Ministar Piletić izvijestio je da su kroz taj program dosad ugovorena 192 projekta u ukupnom iznosu od 657 milijuna kuna.

Vrijednost ugovorenih radova u procesu obnove viša od 860 milijuna kuna

Nakon uvodnog izlaganja premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktivnostima vezanima uz obnovu nakon potresa na Banovini.

"Obnovljeno je 2.594 obiteljske kuće, radi se na 846 kuća, ukupno je 7.191 obiteljska kuća dodijeljena projektantima. Važan pokazatelj je da je ukupna vrijednost ugovorenih radova u procesu obnove viša od 860 milijuna kuna", rekao je.

Izmjenama zakona do bržeg osnivanja i obnove zemljišnih knjiga

Nastavak digitalizacije zemljišnih knjiga, njihova veća ažurnost te ubrzavanje postupka njihova osnivanja i obnove žele se postići izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje je Vlada uputila u Hrvatski sabor.

"Predloženim izmjenama i dopunama ovoga zakona ubrzat će se postupci, osnivanje i obnova zemljišnih knjiga. Povećat će se broj katastarskih čestica u bazi zemljišnoknjižnih podataka i osigurati ažurnost zemljišnih knjiga", kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predstavljajući predložene izmjene i dopune zakona.

Njima se omogućava digitaliziranje vođenja zbirke isprava kao i cijeli postupak vođenja zemljišnih knjiga, a uređuje se i da se prijedlozi za upis u zemljišnu knjigu podnose isključivo digitalnim putem.

"Spajanjem sustava Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) sa sustavom e-spis i e-notar omogućit će se elektronička dostavu svih sudskih odluka za provedbu, a razvojem digitalnog elaborata osigurava se podnošenje prijavnih listova za provedbu zemljišnih knjiga", istaknuo je još ministar.

Također, u postupcima osnivanja i obnove zemljišnih knjiga sudovi koji ne raspolažu dovoljnim brojem službenika moći će te poslove povjeriti i javnim bilježnicima.

Prestanak korištenja jedinstvenog matičnog broja građanina

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim se ukida korištenje te identifikacijske oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

"Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Dosad ugovorena 192 projekta u iznosu od 657 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi

Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Vlada je dala suglasnost za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava za poziv "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza V", u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna, u trajanju od 12 mjeseci. Ministar Marin Piletić izvijestio je da su kroz taj program dosad ugovorena 192 projekta u ukupnom iznosu od 657 milijuna kuna.

"S obzirom na to da ugovori istječu do kraja kolovoza, čime bi se ugrozila provedba 52 projekta i osiguranje podrške za 4061 učenika, predlažemo da se donese odluka o V. fazi programa", rekao je.

Dana suglasnost na Statut Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara

Dana je suglasnost na Statut Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara kojeg je Upravni odbor Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara donio na sjednici održanoj 19. svibnja 2022. godine.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je da se Zakonom o obnovi i razvoju Grada Vukovara određuju poticajne mjere za razvoj Grada Vukovara, mjere financiranja te osnivanje Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a Upravni odbor, uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske donosi Statut Fonda.

"Prijedlogom ovog Statuta noveliraju se odredbe, preciziraju te uređuju opći akti i druga pitanja značajna za obavljanje djelatnosti Fonda", dodala je Tramišak.

Vlada pokrovitelj nad 17. konvencijom hrvatskih izvoznika

Prihvaćeno je Izvješće o radu Odbora za standarde financijskog izvještavanja za 2021. godinu, kao i Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2021. godinu. Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad 17. konvencijom hrvatskih izvoznika i 15. dodjelom nagrada "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima za 2021. godinu.

Izvor: Hina/Vlada