Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 3. 2022.

Avioni s francuskog nosača »Charles de Gaulle« letjet će i nad Hrvatskom

Premijer Plenković poručio je s nosača zrakoplova »Charles de Gaulle« kraj Dubrovnika,da se vježbama u kojima sudjeluju MiG-ovi HRZ-a učvršćuje strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, koji se nalazi u blizini Dubrovnika, i sastao se s njegovim zapovjednikom kapetanom Sébastienom Martinotom te zapovjednikom francuskih pomorskih snaga, kontraadmiralom Christopheom Cluzelom.

Posjetu nosaču aviona i sastanku nazočio je i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssiere.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević.

"Cilj operacije ovog nosača aviona i još sedam brodova koji su oko njega je da sudjeluju u misiji koja služi za potporu državama koje graniče s Ukrajinom, u okolnostima koje su nastupile nakon 24. veljače. Rafali s ovog nosača aviona lete i kontroliraju zračni prostor Bugarske i Rumunjske", kazao je premijer Plenković.

Ovih se dana, dodao je, provode i vježbe s avionima MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime se učvršćuje strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske.

"Ujedno su dio aktivnosti koje smo poduzeli na političkoj razini u direktnom dogovoru s predsjednikom Macronom nakon što je u Zagrebu pao dron koji je doletio s područja Ukrajine", kazao je premijer Plenković.

Danas će avioni s ovog nosača letjeti i nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, dodao je.

Podsjećamo, godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka 2022. godine provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ-a i snage s francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka 2022. u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana.

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja, sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.