Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 3. 2022.

Bespilotna letjelica nosila je eksploziv, istraga se nastavlja

Predsjednik Vlade Plenković izjavio je da se u daljnjoj istrazi želi utvrditi tko je i kako lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri

"Danas smo održali sastanak sa svim nadležnim tijelima koja zajednički provode izvide i istragu o tome što se dogodilo. Dobili smo prve inicijalne informacije o kakvoj se vrsti vojnog drona radi. Kako bismo informirali javnost želim reći - da, točno je ovo što je u okvirnom kontekstu kazao ministar Banožić, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit će se točno koja."

Plenković je istaknuo kako je "sve što smo čuli u eteru, koji su brojni stručnjaci do sada objavljivali krivo".

"Ono što je točno jest da je na njoj bilo eksploziva. Ono što je dobro je da se nije dogodila nikakva teža posljedica, da nije bilo žrtava", naglasio je.

Daljnjom istragom želi se utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj.

"Možemo konstatirati da temeljem daljnjeg tijeka istrage želimo utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj. Je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg teritorija je ova letjelica prošla i na kraju završila u Zagrebu u Jarunskoj ulici", rekao je Plenković.

Francuska pomaže u kontroli hrvatskog zračnog prostora. O pomoći razgovaramo i sa SAD-om.

Plenković je izvijestio da je već u petak u Versaillesu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te je Francuska iskazala spremnost da nam pomogne u kontroli hrvatskoga zračnog prostora.

"Njihov avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio je naše nebo 12. ožujka, to će učiniti ponovo i sutra", rekao je Plenković.

Najavio je je da sutra ću posjetiti francuski nosač aviona koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika.

"Razgovaramo i sa SAD-om da vidimo kako nam i oni mogu pomoći u slučaju ovakvih nepredviđenih okolnosti", dodao je.

Plenković je istaknuo da će se u vezi s padom bespilotne letjelice nastaviti intenzivno komunicirati u okviru NATO-a na političkim i vojnim tijelima te da o tome razgovara sa svim partnerima unutar Europske unije.

U srijedu posjet NATO-ovom sjedištu u Španjolskoj

"U srijedu ću s predstavnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva posjetiti NATO-ovo sjedište u Španjolskoj, jedno od dva koja imaju zadaću pratiti cijeli zračni prostor, da naši stručnjaci prikupe dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj."

Podsjetio je da se na današnjem sastanku s vojnim vrhom u Banskim dvorima razgovaralo o mogućnostima jačanja protuzračne obrane i poduzimanja drugih aktivnosti koje mogu zajamčiti sigurnost Hrvatske.

"Očekujemo prijedloge Ministarstva obrane i Hrvatske vojske za unaprjeđenje sustava protuzračne obrane uz već najavljeno jačanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon Vladine odluke i potpisanog ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafaela."

Plenković je na pitanje je li njegov obilazak mjesta pada letjelice bio sigurnosni propust tj. "je li šetao oko bombe" odgovorio da je riječ o trivijalnim doskočicama.

"Odmah po dolasku iz Pariza sazvao sam cijeli sustav, vojske, policije, obavještajne zajednice i svih nadležnih službi. Informirao sam se o tome što se dogodilo, odlučili smo da sutradan rano posjetimo mjesto gdje je pala letjelica s punim uvjerenjem da tamo idemo sigurni, bez ikakvog rizika za one koji su tamo bili. Poduzete su sve mjere osiguranja mjesta pada letjelice prigodom njezina iskopavanja i obavljanja svih aktivnosti koje su radili stručnjaci iz svih područja i s velikim oprezom i ona je izvađena bez posljedica za bilo koga i da je bilo tko bio u riziku. Čuli ste i samo da je jedan o paviljon Studentskog doma bio evakuiran", rekao je Plenković.

Poziv za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost poslao sam 24. veljače, a o Patriotima nikad nisam govorio

Upitan je li vrijeme da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, poručio kako za to treba pitati predsjednika Republike Zorana Milanovića. Naveo je da je Milanoviću poslao pismo 24. veljače kada je počela Ruska invazija na Ukrajinu, nakon sjednice Vlade i prije nego je otišao na izvanredni sastanak Europskog vijeća. Naveo je i kako, što se njega tiče, pozicija je i dalje jednaka. No, nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu drži i da imaju i novih točaka dnevnog reda kojih ne bi bilo loše raspraviti.

Plenković je, odgovarajući na današnje izjave Milanovića da Hrvatska hitno mora više ulagati u sustav protuzračne obrane te pritom bajkama ocijenio da bi rješenje za protuzračnu obranu bio sustav Patriot, kazao da nikada nije govorio o Patriotima.

"Čitao sam informacije na nekim portalima da sam negdje govorio o Patriotima. Uopće mi nije jasno kako takve dezinformacije kolaju u eteru. Nisam čuo ni sebe, niti bilo koga drugoga sa strane Vlade da je spomenuo bilo koji sustav uključivši i sustav Patriot", kazao je. Drži i kako je to sve skupa "ekstremno neozbiljno u okolnostima u kojima se nalazimo".

Plenković je kazao i da se, što se tiče protuzračne obrane i tu ima prostora za dodatna ulaganja i akvizicije.

Bude li znatnijeg poskupljenja goriva, reagirat ćemo kao dosad i ublažiti udar na građane i gospodarstvo

U ovom trenutku ni na koji način nije ugrožena opskrba gorivom niti hranom istaknuvši da će stati u obranu ekonomskog i socijalnog standarda građana, opskrbe i sigurnosti zemlje.

"U ovom trenutku ni na koji način nije ugrožena opskrba gorivom (dizelom, benzinom ili plavim dizelom). Svega toga ima dovoljno. Što se tiče hrane ista je takva situacija", rekao je Plenković upitan o mogućim restrikcijama kakve postoje u pojedinim zemljama.

Poručio je i kako u ovom trenutku ne vidi nekakve trenutne poremećaje koji bi zahtijevali limitiranje nabave bilo kojeg proizvoda. Smatra i da se potrošači u ovim okolnostima trebaju ponašati što je moguće racionalnije i smirenije. "Ukoliko mi temeljem indikatora koji budemo imali kao Vlada anticipiramo da do nečega može doći, to ćemo naravno pravovremeno kazati", rekao je.

Izvijestio je i kako ministrica poljoprivrede Marija Vučković razmišlja o tome da se daju dodatna sredstva koja bi išla u smjeru potpore poljoprivrednicima obzirom  na ove okolnosti. Sve drugo što bude trebalo činiti će i poduzimati, dodao je. "Stat ćemo u obranu onoga što nam je najbitnije - ekonomski i socijalni standard građana, opskrba i sigurnost zemlje", istaknuo je.  

Plenković je rekao i da je, obzirom na prosječnu razinu cijena barela nafte prošloga tjedna, izgledno da će sutra doći do novog povećanja cijena benzina, dizela i plavog dizela. No, vjeruje da bi obzirom da je današnja cijena u usporedbi s prošlim tjednom niža, da bi već idućeg tjedna ta cijena ponovno se trebala spustiti.

Najavio je i da će u razdoblju koje je pred nama gledati, ukoliko dođe do većeg povećanja, ponovno poduzeti mjere koje će ublažiti udar na gospodarstvo i građane.

Upozorio je i da su posljedice ruske invazije na Ukrajinu do sada neslućenih razmjera te smo sada možda na početku puno veće krize nego što se vidi.  Sve to zajedno, kazao je, dovodi i do rasta cijena energenata što posljedično dovodi i do rasta svih drugih troškova. Stoga je i Vladin paket pomoći, koji je usvojen prošlog tjedna, bio cjelovit, podsjetio je.

Plenković je najavio i da će, kako se kriza bude razvijala i imala višestruke posljedice, djelovati tako da se kroz nju prođe sa što manje posljedica. "Ovo nije kriza u kojoj ćemo ostati netaknuti", upozorio je. Smatra i kako to zahtjeva veliku odgovornost i razumijevanje najšire javnosti za ono što se zbiva. Poručio je i da će poduzimati i nacionalne mjere, ali i tražiti europska rješenja kao što su tražili i u vrijeme COVID-krize.

Teme