Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Atena | 17. 9. 2021.

Od danas smo dio EU MED-a, jačamo utjecaj i mediteransku pripadnost

Premijer Plenković sudjelovao je u Ateni u sastanku na vrhu skupine EU MED, kojoj su se pridružile Hrvatska i Slovenija. »Hrvatska i Slovenija bit će dodana vrijednost mediteranskoj suradnji unutar Europske unije«, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo svojim boravkom u Ateni te je zahvalio grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu i ostalim predstavnicima EU MED-a na prihvaćanju Hrvatske u članstvo.

Naglasio je da Hrvatska ima korijene u mediteranskom kulturnom krugu te je predana jačanju suradnje – ne samo kroz intenzivan politički dijalog već i kroz osnaživanje odnosa u gospodarstvu i kulturi.

Predsjednik Vlade zahvalio je grčkom premijeru Mitsotakisu na izvrsnom bilateralnom susretu, pri čemu je naglasio načelo solidarnosti.

"Grčka je, zajedno s drugima, pokazala solidarnost kad su Hrvatsku pogodila dva jaka potresa. Mi smo pomogli Grčkoj ovog ljeta, kad smo poslali kanader da pomognemo grčkom narodu u borbi protiv razorne prirodne katastrofe", kazao je.

Jačanje vanjskih granica EU-a

Premijer Plenković poručio je da je danas bila odlična prilika za osvrt na probleme s kojima se suočavaju mediteranske zemlje, ali i svijet – klimatske promjene, globalno zagrijavanje i porast razine mora. To će sve imati posljedice za političku stabilnost ostatka svijeta i promijeniti način života u Europi.

"Ovdje su zemlje koje se suočavaju sa zapadnomediteranskom, srednjomediteranskom i istočnomediteranskom migrantskom rutom. Naša debata o ovoj temi odnosno o jačanju vanjskih granica EU-a ključna je u suočavanju s novim okolnostima u Afganistanu", kazao je.

U vezi s borbom protiv pandemije premijer je izdvojio covid-potvrde i ubrzavanje procesa cijepljenja. "Svaka od naših zemalja, čija gospodarstva su orijentirana na turizam, može na tome naučiti jedna od druge", dodao je.

Premijer je kazao da se sada iz faze očuvanja radnih mjesta, ulazi u fazu njihova kreiranja. Pritom je izdvojio instrument EU sljedeće generacije.

"To je poluga koja će nam pomoći da postignemo otpornost, oporavak i brz gospodarski rast, kakav je bio prije pandemije", rekao je.

Što se tiče političkih i sigurnosnih tema, izvijestio je da su izražene dobro poznate pozicije – solidarnost i potpora u vezi s Ciprom, stabilnost i mir u vezi sa Sjevernom Afrikom.

Predsjednik Vlade poručio je da se raduje sudjelovanju u budućim susretima. "Hrvatska i Slovenija bit će dodana vrijednost mediteranskoj suradnji unutar Europske unije", zaključio je.