Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 4. 2021.

Hrvatska je spremna štititi vanjsku granicu Schengenskog prostora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je povjerenicu Europske komisije za unutarnje poslove Ylvu Johansson, a sastanku je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Razgovarali su o temama od zajedničkog interesa Hrvatske i Europske unije, napose o novom Paktu o migracijama i azilu, čiji je cilj obustaviti nezakonite tokove s kojima je EU suočena od doba migracijske krize 2015. i 2016. te osposobiti Uniju i države članice za učinkovitije upravljanje migracijama.

Premijer Plenković naglasio je da je za Hrvatsku, kao državu na vanjskoj granici Europske unije, izuzetno važno da se u raspravi o novom Paktu definiraju ključna pitanja kao što su odgovornost i solidarnost, procedure na vanjskim granicama, jačanje suradnje s trećim državama, učinkovitija provedba postupaka vraćanja migranata koji ne ostvaruju pravo na boravak u Europskoj uniji te zakoniti putovi migracija. Hrvatska, zahvaljujući značajnim ulaganjima u tehničku opremu za nadzor granice i u kapacitete svoje granične policije, učinkovito štiti vanjsku granicu Europske unije i spremna je štititi vanjsku granicu Schengenskog prostora.

Bilo je riječi o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru, a povjerenica Johansson je na sastanku Vijeća za unutarnje poslove 12. ožujka ove godine potvrdila da je Hrvatska uspješno okončala postupak evaluacije i osigurala punu primjenu schengenske pravne stečevine te je podržala donošenje relevantne političke odluke.

U tom je kontekstu bilo riječi i o stanju migracija u susjednim državama te je naglašeno da je za smanjenje kontinuiranog migracijskog pritiska na hrvatsku granicu ključno bolje upravljanje migracijama duž cijelog istočno-sredozemnog pravca.