Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 12. 2020.

Hrvatska je od Europske unije primila znak potpore i solidarnosti

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje kriznim situacijama, posjetili su Hrvatsku u znak potpore i europske solidarnosti nakon potresa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Dubravku Šuicu i Janeza Lenarčiča u Banskim dvorima, a prediđeno je da također obiđu potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije.

U izjavi za medije premijer Plenković kazao je da je ovaj posjet sjajan signal potpore i europske solidarnosti nakon potresa koji je pogodio Hrvatsku, a osobito Sisačko-moslavačku županiju te zahvalio potpredsjednici Šuici i povjereniku Lenarčiču na dolasku.

Istaknuo je da je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer pokrenuo mehanizam Unije o civilnoj zaštiti, a gotovo polovica članica već je dosad reagirala. Pojasnio je da se radi o mehanizmu solidarnosti i potpore koji je razvijen kako bi države članice jedna drugoj pomogle u ovakvim situacijama.

Podnijet ćemo novi zahtjev Europskom fondu solidarnosti

"To se podudara i sa svim porukama solidarnosti koje dobivamo u zadnja 24 sata. Europska unija je uz Hrvatsku", poručio je.

Premijer Plenković izvijestio je da je, povrh sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu Zagreba i okolnih županija nakon potresa u ožujku, ova potpora u operativnom smislu od konkretnih stvari – šatora, kontejnera, deka, lampi i svega ostaloga što je potrebno u ovoj krizi.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije bit će zaduženo za podnošenje novoga zahtjeva Europskom fondu solidarnosti nakon što se obavi procjena šteta.

Još je jednom izrazio žaljenje i sućut obiteljima zbog sedam izgubljenih života, kao i zbog ozlijeđenih ljudi.

"Dobro je da vidimo koliko je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji važno i u ovakvim kriznim situacijama", poručio je premijer Plenković.

Golem odziv članica EU-a na hrvatski apel na pomoć

Povjerenik EK-a za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izrazio je žaljenje i sućut zbog svih žrtava potresa i priznanje svim službama koje su reagirale odmah i solidarno.

"No, solidarnost nije ograničena samo unutar Hrvatske. Tu sam kako bih izrazio solidarnost cijele Europske unije sa svojom članicom Hrvatskom", poručio je povjerenik Lenarčič i dodao da je odaziv država članica na hrvatsko traženje pomoći bio ogroman te da je mehanizam zaštite aktiviran u svega nekoliko sati nakon potresa.

Potpredsjednica EK-a Dubravka Šuica naglasila je da se i u ovoj prigodi, kao i nedavno tijekom nabave cjepiva protiv Covida-19, vidjela važnost hrvatskoga članstva u Europskoj uniji i europska solidarnost na djelu.

Dodala je da će Europska unija pomoći u unapređenju životnih uvjeta na području pogođenom potresom, iz kojega treba mnogo naučiti kada je u pitanju gradnja i obnova stanova i kuća kako bi u budućnosti bili otporniji na ovakve nepogode.

Iako u njezinoj nadležnosti, pojasnila je, nije direktno upravljanje kriznim situacijama, istaknula je da će, kao nakon Domovinskog rata, i nakon ove krize biti potrebno ulaganje u demografsku obnovu na ovom području, što jest u njezinom portfelju.