Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 6. 2020.

Usvojeno stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe

Pod predsjedanjem Hrvatske Vijeće Europske unije usvojilo je stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe za pregovore s drugim ustanovama Unije

To je značajan uspjeh hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, kojemu su za to dali mandat čelnici država članica Unije, i to nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora s članicama Vijeća.

"Hrvatsko predsjedništvo zalagalo se za dobivanje snažnog mandata Vijeća, kako bi Konferencija o budućnosti Europe mogla dati značajan doprinos otvorenoj i širokoj raspravi o temama od neposrednog interesa za sve građane, u rasponu od njihovih ljudskih, ekonomskih i socijalnih prava i temeljnih vrijednosti Unije do njezine uloge u oporavku, gospodarskom snaženju i jačanju otpornosti država članica, uključujući i na krize kao što je COVID-19. Konferencija o budućnosti Europe ujedno će uvelike doprinijeti jačanju ukupnog položaja EU u svijetu punom izazova, ali i izgradnji vizije za ujedinjenu, solidarniju i gospodarski održiviju Uniju", poručio je tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković, posebno naglasivši kako će Hrvatska nastaviti davati svoj snažan politički doprinos u okviru ove konferencije, u kojoj će važnu ulogu imati potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Očekuje se da će Konferencija formalno započeti s radom nakon konačnog dogovora između europskih institucija, do kraja 2020. godine, uzimajući u obzir epidemiološke uvjete. Bit će organizirana kao široka platforma za raspravu o budućnosti Europe, na europskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, uz sudjelovanje građana, različitih dionika iz svih društvenih područja, socijalnih partnera i civilnog društva, EU institucija i nacionalnih parlamenata, uz korištenje digitalnih i internetskih platformi. Predviđeno je da Konferencija traje dvije godine.