Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 3. 2020.

Ispunjen je jedan od ključnih prioriteta hrvatskog predsjedanja

Odluka o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom osobito je važna zato što se njome nastavlja proces proširenja Europske unije i zbog teških okolnosti u kojima je donesena

Hrvatsko predsjedništvo pokazalo je na djelu da ostaje operativno i sposobno postizati važne odluke, unatoč izvanrednim okolnostima uslijed pandemije virusa COVID-19, koja je u mnogočemu promijenila način rada i komuniciranja unutar Unije.

,,Vlada Republike Hrvatske izražava zadovoljstvo što je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedništva ostvaren – odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ova odluka rezultat je i višemjesečnih intenzivnih političkih i diplomatskih napora hrvatske Vlade, koja je ostala ustrajna u namjeri postizanja ovog cilja i nakon izostanka očekivane odluke na Europskom vijeću u listopadu prošle godine. Pripremanjem Sastanka na vrhu EU – Zapadni Balkan u Zagrebu te kroz aktivan dijalog s kolegama čelnicima država članica i europskih institucija, uspjeli smo vratiti pitanje proširenja visoko na dnevni red Europske unije”, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Odluka o otvaranju pregovora sadrži i odluku o početku rada na pregovaračkim okvirima za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Bitno je da Europska komisija odmah započne rad na tom važnom segmentu pregovaračkog procesa. Kada pregovarački okviri budu usvojeni, Međuvladine konferencije na kojima će se i formalno otvoriti pregovori s te dvije države sazvat će se čim prije bude moguće. Ova odluka predstavlja poticaj i ohrabrenje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za nastavak provedbi reformi.