Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Makarska | 29. 2. 2020.

Hrvatska ulaže velike napore u zaštitu granica i priprema se za Schengen

Predsjednik Vlade Plenković komentirao je opasnost od migrantskog vala nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan objavio da je Turska migrantima otvorila granice prema Europi

"Hrvatska se savjetuje s partnerima iz EU-a i NATO saveza o potencijalnom novom migrantskom valu. Sinoć sam telefonirao s bugarskim premijerom Borisovim, koji će danas doputovati u Tursku. Naravno, Grčka i Bugarska trenutno najviše poduzimaju kako bi održale kontrolu nad svojim granicama prema toj zemlji", rekao je Plenković u Makarskoj, potvrdivši da je kriza kod Idliba otvorila mogućnost za nov izbjeglički val.

Plenković ocjenjuje da su prije svega potrebni političko-diplomatski napori u kontaktima s predsjednikom Erdoğanom kako ne bi došlo do ozbiljnijeg migracijskog vala u smjeru Europe preko istočnomediteranske i zapadnobalkanske rute.

Istaknuo je da je Hrvatska dosad poduzela velike napore radi kontrole vanjske granice Europske unije, ne samo kroz pripreme za schengenski prostor nego i sa 6500 policajaca i 271 milijuna eura iz europskih fondova za jačanje sposobnosti policije te za nabavu termovizijskih kamera i druge tehničke opreme koja joj je potrebna.

Izvor: Hina