Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 2. 2020.

Izvješće Europske komisije daje Vladi poticaj za nastavak reformi

Vlada je pozdravila izvješće Europske komisije za Hrvatsku u okviru Europskog semestra za 2020. koje potvrđuje pozitivne gospodarske pokazatelje, a osobito napore na području javnih financija i fiskalne konsolidacije

Nakon što je Komisija u prošlogodišnjem izvješću utvrdila da Hrvatska ne bilježi prekomjerne makroekonomske neravnoteže, u kojima se nalazila još od 2014, ove je godine ponovno svrstala Hrvatsku u kategoriju država članica sa stabilnim gospodarstvom. Usto su i rejting-agencije podizanjem kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu prepoznale odgovorno vođenje javnih financija i reformske napore koje poboljšavaju poslovno okruženje.

,,Pristup Vlade koji se temelji na fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i ulaganjima već je doveo do povećanja dohotka stanovništva i rasterećenja gospodarstva. Cilj je svih poduzetih reformi daljnje podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i životnog standarda naših građana. Ovo izvješće daje Vladi poticaj za nastavak reformi na svim područjima'', poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Hrvatska je ekonomija u 2019. nastavila solidan rast s projiciranom stopom od 3% BDP-a te 2,6% i 2,3 % BDP-a u 2020. i 2021, što je dvostruko brži rast od rasta EU-prosjeka u cijelom promatranom razdoblju. U ostvarivanju dugoročno održivih i većih stopa gospodarskog rasta pridonose strukturne reforme, koje su dijelom već i pokrenute prošle i ove godine. Ohrabrujuće su procjene gospodarskog rasta Hrvatske koje iznosi Europska komisija, čak su i optimističnije od Vladinih.

Bitno je naglasiti da je u svih 14 područja koje se ocjenjuju prilikom provedbe preporuka zabilježen napredak. U idućem razdoblju Vlada će se usredotočiti na dovršetak provedbe Nacionalnog programa reformi 2019, na kojemu se i temelji ocjena o napretku provedbe preporuka, a osobito na reformu javne uprave, zdravstva i pravosudnog sustava. Prioritet je također izrada novog Nacionalnog programa reformi 2020, kao i ispunjenje mjera u okviru kcijskog plana za ulazak u Europski tečajni mehanizam II, čiju provedbu Vlada namjerava dovršiti do svibnja ove godine.