Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 17. 2. 2020.

Solidarnost i potpora Albaniji nakon razornog potresa

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je u Međunarodnoj donatorskoj konferenciji »Zajedno za Albaniju«, kojoj je cilj prikupljanje novčane pomoći za obnovu zemlje nakon potresa u studenome 2019.

U svom je uvodnom obraćanju naglasio da je potres koji je pogodio Albaniju odnio 51 život, dok je ranjeno preko 3000 ljudi, a prouzročena je i ogromna infrastrukturna šteta.

Hrvatska odmah nakon vijesti o potresu u Albaniju, podsjetio je premijer Plenković, uputila tim za spašavanje od 15 ljudi i 8 potražnih pasa, a Vlada je donijela Odluku o humanitarnoj pomoći u vrijednosti od milijun kuna. Angažman hrvatske Vlade dodatno je dopunjen donacijama Hrvatskog crvenog križa.

Nakon što je Albanija preko Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Europske komisije zatražila pomoć, Hrvatska je u Albaniju poslala tim od 5 građevinskih inženjera i tri pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Na sjednici prošloga tjedna Vlada je donirala dodatnih milijun eura za rekonstrukciju infrastrukture u području zdravstva i obrazovanja.

"I dok pružamo svoju pomoć, trebamo slušati i slijediti potrebe naših albanskih prijatelja, a naša potpora mora biti fokusirana i partnerska. Jedino će tako ona imati dugoročan i održiv učinak", poručio je premijer Plenković.