Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 11. 2019.

Plenković s predsjednikom EGSO-a o hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a

Predsjednik Vlade Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Lucu Jahiera

Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je predsjednika EGSO-a Jahiera s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Istaknuo je da je izrazito važno postići dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021–027) poručivši da uz kohezijsku i zajedničku poljoprivrednu politiku, treba voditi računa i o pitanjima sigurnosti, migracijama i upravljanju granicama.

Uzimajući u obzir da je VFO ključan instrument za provedbu europskih politika, dodao je da je važno da njegova provedba pridonese tome da građani u državama članicama osjete dodanu vrijednost članstva u Europskoj uniji.

Predsjednik EGSO-a Jahier izrazio je nadu da će hrvatsko predsjedništvo ubrzati pregovore o novom Višegodišnjem financijskom okviru te dati svoj doprinos prema postizanju napretka u procesu proširenja EU-a, naglasivši važnost sastanka na vrhu s državama jugoistočne Europe koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020.

Bilo je riječi i o daljnjem jačanju okvira suradnje EGSO-s s ostalim institucijama Europske unije.