Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Varšava | 4. 7. 2019.

Hrvatska i Poljska prijateljske su zemlje koje veže i papa Ivan Pavao II.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je radni posjet Poljskoj sastankom s predsjednikom poljske vlade Mateuszom Morawieckim

Razgovarali su o jačanju političke i gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske, pregovorima o Višegodišnjem ancijskom okviru EU-a, sigurnosnoj suradnji te demografskim izazovima.

Nakon sastanka s poljskim premijerom, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković je istaknuo da je ovaj posjet prigoda za jačanje odnosa između dvije zemlje. Podsjetio je da se radi o njegovom drugom posjetu toj zemlji u samo dva mjeseca, s obzirom da je u Poljskoj boravio i tijekom obilježavanja 15. obljetnice velikoga proširenja Europske unije iz 2004.

Kazao je da je to obilježavanje bila prigoda da se istaknu sve prednosti članstva u Europskoj uniji te dodao da je i Hrvatska prvoga srpnja obilježila šest godina svoga članstva i već sada osjeća koliko joj taj snažniji međunarodni položaj pomaže u praćenju pozitivnih trendova.

Premijer Plenković poručio je da su Hrvatska i Poljska dvije izrazito prijateljske zemlje koje veže, između ostaloga, i poštovanje prema papi Ivanu Pavlu II., koji je za međunarodno priznanje Hrvatske bio vrlo važan.

Porast trgovinske razmjene i gospodarske suradnje

S obzirom na to da je posrijedi prvi posjet Poljskoj na premijerskoj razini nakon 8 godina, premijer Plenković kazao je da je za nj bilo krajnje vrijeme te istaknuo važnost međusobnog podupiranja u jačanju gospodarske suradnje. Trenutna razmjena iznosi više od 1,1 milijarde eura, a mnoge hrvatske tvrtke, poput Podravke, Belupa, Orbica i Kompasa, imaju dobar položaj na poljskome tržištu.

Također, Hrvatska je kao turistička destinacija vrlo poznata i prepoznata u Poljskoj, čemu svjedoči veliki broj turista iz Poljske koji je posjećuju svake godine.

Premijer Plenković naglasio je da Hrvatska i Poljska suradnju kontinuirano razvijaju i na razini Europske unije i NATO-a. U tom je kontekstu najavio da će danas popodne, s ministrom Krstičevićem, posjetiti pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su smješteni na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP).

Europa također dobar i za njih i cijelu Uniju", rekao je poljski premijer Morawiecki.

Morawiecki je istaknuo važnost cestovnih, željezničkih i plinskih koridora sjever-jug, istaknuvši važnost Inicijative triju mora.

"Podržavamo tu dimenziju suradnje na prostoru između Jadrana, Baltika i Crnog mora. To je drugo plućno krilo Europske unije", rekao je Morawiecki.

Berlinski proces podupire jugoistok Europe na europskom putu

Tijekom boravka u Poljskoj predsjednik Vlade Plenković sudjelovat će i na sastanku na vrhu Berlinskoga procesa, na temu „Čvrsti temelji za rast“, na kojem će biti riječi i o dosadašnjim postignućima te budućnosti ove inicijative. Stoga su dvojica predsjednika vlada razgovarala i o europskoj perspektivi zemalja jugoistoka Europe. Zauzimaju se da se proces proširenja nastavi kada te zemlje ispune potrebne kriterije.

Premijer Plenković smatra da se radi o izvrsnoj inicijativi koju je pokrenula Angela Merkel kao pomoć zemljama jugoistoka Europe na njihovom putu prema Europskoj uniji. Najavio je da će Hrvatska iduće godine u svibnju u Zagrebu, tijekom predsjedanja Europskom unijom, biti domaćin sastanka na vrhu koji će se baviti upravo europskom perspektivom jugoistoka Europe.

U kontekstu proširenja Europske unije na zemlje jugoistoka Europe, premijer Plenković smatra da je ono dobro i da ga podržava, a upozorio je da što više članice EU oklijevaju po tom pitanju, to će se pojaviti drugi akteri koji će sve snažnije, angažiranije i sve više raditi na svom utjecaju u tom prostoru Europe koji je, praktički, omeđen članicama Europske unije.

"Proces proširenja ima svoj ritam. Znamo kakvo je realno raspoloženja u starijim članicama EU-a, ali taj se proces treba održati. Nama je bitno da te zemlje idu prema EU-u i ispunjavanju kriterija, a nitko nema iluzija da će to ići preko noći", rekao je Plenković.

Plenković i Krstičević posjetili hrvatske vojnike na vojnom poligonu Bemowo Piskie

Predsjednik Vlade Andrej Plenkovića s ministrom obrane Damirom Krstičevićem posjetio pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su smješteni na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.

"Hrvatska i Poljska su prijatelji i saveznici, imamo odličnu obrambenu suradnju. Hrvatski vojnici kroz ovu operaciju jačaju vlastitu sposobnost, razmjenjujemo iskustva sa svim partnerima i saveznicima i, najvažnije,jačamo interoperabilnost da bi naša Hrvatska vojska bila još bolja i jača. Hrvatski su vojnici ambasadori Hrvatske i rade sjajan posao", zaključio je ministar obrane Krstičević.

"Sudjelovanjem u ovoj operaciji u Poljskoj pripadnici 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) stječu vrijedna iskustva i razvijaju profesionalne sposobnosti te istovremenu razvijaju suradnju s važnim partnerima u području obrane i sigurnosti", poručio je Plenković