Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 1. 2019.

Odnosi s SAD-om su dobri, nastojimo pridobiti više američkih ulaganja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozitivno je ocijenio sastanak s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Robertom Kohorstom

"Hrvatska ima dobre odnose s SAD-om, imamo niz tema koje su na dnevnom redu, od viznog režima do izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, povećavanja ulaganja američkih kompanija u Hrvatskoj, nastojanja da i u sigurnosnom, gospodarskom i političkom dijalogu ostvarimo napredak", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima, dodavši da je nabava višenamjenskih bojnih aviona bila samo jedna od tema razgovora.

Zamoljn da komentira izjavu američkog veleposlanika Kohorsta da je premijeru dostavio dokument s procedurom za nabavku zrakoplova, predsjednik Vlade je kazao kako je već i prije kazao da taj dokument nije vidio.

"To je razmjena tehničkih dokumenata na razini američkoga veleposlanstva i predstavnika hrvatskih vlasti", rekao je Plenković i podsjetio na popodnevno priopćenje koje je uputilo veleposlanstvo SAD-a, a kojim se detaljnije pojašnjava veleposlanikova današnja izjava.

"Kada sad uzmete cjelinu informacija i svih zbivanja, iz ove perspektive, mislim da je važno da hrvatska javnost shvati da je odabir izraelske ponude, i u smislu kvalitete proizvoda, u cjenovnom smislu, i u smislu paketa koji hrvatskoj strani nije ostavio nikakve upitnike koliko će nas to u idućih 10 godina dodatno koštati, u biti bio jako dobar", napomenuo je Plenković.

Govoreći o tome zašto u dijalogu između Izraela i SAD-a američke vlasti na kraju nisu odobrile prodaju aviona, Plenković je naveo da prije svega treba uzeti u obzir to što je Izrael preuzeo ishođenje odobrenja za njihovu prodaju trećoj strani.

Komunikacija o obrambenoj suradnji između Izraela i SAD-a, koji imaju posebne i strateške odnose te dugu i razgranatu suradnju, takva je da se iz svega što se događalo, a osobito iz posjeta ministra obrane Mattisa u srpnju i posjeta izraelskog predsjednika Rivlina Hrvatskoj, kao i iz toga što je izraelsko zrakoplovstvo odlučilo poslati tri aviona F-16 Barak da lete u Hrvatskoj na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, nije moglo naslutiti da prodaja naposljetku neće biti odobrena, rekao je Plenković.

Naglasio je da hrvatska Vlada radi na detaljnoj analizi cijelog tog procesa na temelju razgovora s izraelskom i s američkom stranom, dodavši da otprilike ima predodžbu o tome zašto se sve to dogodilo.