Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Tuhelj | 7. 12. 2018.

Hrvatska nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji u vezi s F-16

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F-16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, jer sve što je s hrvatske strane poduzeto bilo je korektno

"Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona na izraelskoj je strani. Prema tome, što se Hrvatske tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji", rekao je.

Plenković je pritom istaknuo da mediji pišu o toj temi na temelju informacija s portala, odnosno iz nekog izraelskog izvora. Očekuje da Ministarstvo obrane, koje vodi taj proces i koje je upućeno u sve pojedinosti, ispita da li Izrael ili SAD smatraju da ima novih momenata u procesu koji je vođen vrlo dugo i temeljito.

Korektno i u dobroj vjeri

Kao važnu činjenicu istaknuo je to što odgovornost za stjecanje suglasnosti koju SAD mora dati svakome tko od njega kupuje oružje snosi Izrael.

"Sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno i u dobroj vjeri. Ovo što je eventualno na stvari je dogovor između Izraela i SAD-a", rekao je.

Na pitanje o dokumentu kojim je SAD dopustio kupnju zrakoplova odgovorio je da su sve službe koje su na tome radile, a posrijedi je velika radna grupa u okviru Ministarstva obrane, dobro i detaljno pripremile cijelu temu.

"Prije donošenja konačne odluke prošle godine slali smo posebno izaslanstvo u Izrael i SAD da se sve verificira prije konačnih odluka", rekao je premijer, dodavši da tada ništa nije bilo upitno.

Na pitanje postoji li mogućnost da se ugrozi proces nabave zrakoplova predsjednik Vlade je odgovorio: "Ne vjerujem."