Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 11. 2018.

Mađarska više ne blokira pristup Hrvatske OECD-u

Nakon obilaska 41. Interlibera predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je medijima izjavu o aktualnim političkim temama

Odgovarajući na novinarska pitanja o svom sastanku s mađarskim premijerom Orbanom te mađarskoj odluci kojom podupire ulazak Hrvatske u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj, premijer Plenković potvrdio je da je Mađarska prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u OECD.

Naglasio je da s Mađarskom trebamo unaprijediti odnose.

,,Mislim da je to nama važna susjedna zemlja i da bez obzira na niz otvorenih pitanja, moramo pronalaziti one kanale i one teme koje nas povezuju, a ne dijele", rekao je premijer Plenković, dodavši da je o tome razgovarao s mađarskim premijerom prije dosta vremena, no da je tek sada izašlo van.

"Mađarski premijer je jedan od premijera koji će doći na sastanak premijera srednjoeuropske inicijative koju organiziramo u prosincu kada zaokružujemo naše jednogodišnje predsjedanje ovom inicijativom. To je prilika da se sretnemo nekoliko lidera srednje i srednjoistočne Europe . U svakom slučaju, želim da unaprijedimo suradnju s Mađarskom", kazao je Plenković te naglasio kako je pitanje Ine i MOL-a zapravo jedina prava tema koja je zakomplicirala odnose između Hrvatske i Mađarske.

Predsjednik Vlade kazao je da ga je Milorad Pupovac obavijestio o svojoj odluci da danas posjeti Vukovar. "To je njegova odluka, kao što sam govorio sve ovo vrijeme. Moj stav je jasan da se žrtvama treba pokloniti i odati pijetet i poštovanje. Kao čelnik SDSS-a odabrao je otići danas, dobro je da ide u Vukovar. Mi ćemo kao Vlada otići sutra, a dio će ići u Škabrnju", poručio je.

Premijer je ponovio da nije bilo nikakvog sukoba interesa u korištenju Vladinog zrakoplova za odlazak u Finsku. "Nema nikakvoga sukoba interesa. Dok sam predsjednik Vlade, gdje god jesam, uvijek nastupam u toj funkciji. U Finsku sam bio pozvan na bilateralni susret s finskim premijerom Sipilom. Što se tiče kongresa EPP-a, tamo sam pozvan i sudjelovao u svojstvu predsjednika Vlade, kao i drugi premijeri iz stranaka EPP-a kao premijera", rekao je Plenković.

Na pitanje je li se čuo s predsjednicom RH nakon Vladine odluke da ministar Božinović ide u Marakeš, predsjednik Vlade istaknuo je da je o tome obavijestio cijelu javnost.

Teme