Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 6. 2018.

Hrvatska će poticati dijalog u Vijeću Europe

U okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe premijer Plenković primio je predsjednika Parlamentarne skupštine VE-a Michelea Nicolettia

Nicoletti boravi u Zagrebu u povodu održavanja, sastanaka Biroa, Predsjedničkog i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine u u Hrvatskom saboru.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo prvim hrvatskim šestomjesečnim predsjedanjem Odborom ministara Vijeća Europe, koji je Hrvatska preuzela 18. svibnja od Danske. Predstavio je četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja: borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaženje lokalne i područne samouprave te zaštitu i promicanje kulturne baštine.

Premijer Plenković istaknuo je da će Hrvatska kao predsjedateljica poticati dijalog i pridonijeti prevladavanju teškoća s kojima se Vijeće Europe trenutačno suočava.

Nicoletti je pohvalio odličnu organizaciju sastanaka Parlamentarne skupštine u Zagrebu i naglasio da Hrvatska preuzima predsjedanje u turbulentnom vremenu s mnogim izazovima pred Vijećem, naglasivši pritom da je Vijeće Europe uvijek bila ključna organizacija za određivanje normi na polju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava diljem Europe.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su bile potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te Sanja Putica, zastupnica u Hrvatskom saboru i voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Vijeće Europe, koje je osnovano 1949, najstarija je europska organizacija i ima sjedište u Strasbourgu. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Vijeće Europe broji 47 država članica, a Hrvatska je punopravna članica od 6. studenoga 1996. godine. Od svibnja do studenoga ove godine, Hrvatska prvi put predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.