Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 4. 2018.

Priopćenje MVEP-a u povodu izricanja pravomoćne presude Vojislavu Šešelju

U povodu presude Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja utvrđivanje odgovornosti Vojislava Šešelja za zločine protiv čovječnosti

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja utvrđivanje odgovornosti Vojislavu Šešelju za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992. koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv (vojvođanskih) Hrvata.

Ministarstvo također pozdravlja važno utvrđenje Mehanizma  o postojanju sustavnog i raširenog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u kojem je sudjelovao i Vojislav Šešelj kao potvrdu planskog kriminalnog djelovanja usmjerenog na stvaranje „velike Srbije“. Istodobno, Ministarstvo smatra kako je izrečena kazna znatno preblaga u odnosu na počinjena djela i posljedice do kojih su ista dovela.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova međutim izražava žaljenje zbog propusta Žalbenog vijeća da utvrdi odgovornost Vojislava Šešelja za počinjenje i uključenost u počinjenje najtežih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu njegovim zločinačkim djelovanjem na njihovom državnom području (posebice Vukovar). Ministarstvo također izražava žaljenje zbog propusta Žalbenog vijeća da utvrdi  sudjelovanje Vojislava Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom na trajno uklanjanja nesrpskog stanovništva, u prvom redu Hrvata i Bošnjaka, s područja koje je tadašnje srpsko političko i vojno vodstvo smatralo srpskim.

Kao jedan od glavnih zagovornika ideje o „velikoj Srbiji“, sa zapadnom granicom Virovitica – Karlovac – Karlobag, svojom huškačkom i barbarskom retorikom Vojislav Šešelj motivirao je i poticao svoje dobrovoljce, ali i druge srbijanske jedinice, na progon i ubijanje Hrvata i Bošnjaka.

Vlada Republike Hrvatske posebice suosjeća sa svim žrtvama i obiteljima žrtava zločina počinjenih za vrijeme i pod okriljem velikosrpske agresije, a koji nakon više od dva desetljeća čekanja danas nažalost nisu dočekali dugo očekivanu pravdu.

Vlada Republike Hrvatske nastavit će promicati istinu o Domovinskom ratu i ulozi svih koji su na bilo koji način sudjelovali u počinjenju ratnih zločina prilikom agresije na Republiku Hrvatsku te ustrajati na njihovom kažnjavanju.