Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 4. 2018.

Moramo jačati mehanizme za sprečavanje nasilja u obitelji

Konvencija Vijeća Europe pridonijet će rješavanju problema nasilja nad ženama pred kojim ne smijemo zatvarati oči, rekao je premijer Plenković predstavljajući prijedlog zakona o njezinu potvrđivanju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Saboru predstavio prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji zajedno sa Nadom Murganić, ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Naglasio je da je ratifikacija ove Konvencije potrebna zbog zabrinjavajućeg fenomena rasta nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Kazao je da je među 195 osoba ubijenih u Hrvatskoj od 2013. do 2017. bila 91 žena. Počinitelji u 70 posto slučajeva bile su ženama bliske osobe, a čak u 54 posto slučajeva njihovi intimni partneri.

Kazao je kako ga, kao predsjednika Vlade, posebno zabrinjava činjenica da je u 2016. i 2017. zabilježen najveći broj ubojstava žena u zadnjih sedam godina.

"U dvije godine ubijeno je ukupno 38 žena, od čega 33 od bliskih muških osoba. To je 50 posto svih ubijenih žena u bliskim odnosima u posljednjih pet godina. Dakle, imamo trend porasta ubojstava, porasta nasilja. I upravo je donošenje ove Konvencije prigoda da s jedne deklaratorne razine osude nasilja pređemo na još snažniju manifestaciju naše volje i namjere i djelovanja da se to promijeni", poručio je predsjednik Vlade upozorivši da ova poražavajuća statistika govori da postojeći zakonodavni okvir nije dostatan ili se ne provodi u mjeri ili na način koji bi trebao.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić naglasila je da je Republika Hrvatska potpisivanjem Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji 2013. godine izrazila namjeru da se pridruži onim civiliziranim zemljama koje žele poštivati i doseći veći stupanj ljudskih prava. Kazala je da Hrvatska ima zakonodavstvo koje je prepoznalo ovu problematiku, ali i istaknula da ne možemo biti zadovoljni trenutnom statistikom.

Podsjetila je da je stoga Vlada Republike Hrvatske 22. rujna 2017. godine donijela Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja u obitelji, koja se temelji na odredbama tzv. Istanbulske konvencije. Ministrica je i ovom prigodom istaknula da je cilj Konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja te odmah hitno spriječiti, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama, ali i u obitelji.

Pojasnila je na to da je Konvencija dala vrlo značajnu definiciju nasilja u obitelji, što će, ocijenila je ministrica, znatno pridonijeti zaštiti žena. Ministrica Murganić ocijenila je Konvenciju važnom jer stavlja naglasak na prevenciju, edukaciju, ali i zaštitu žrtve.

Na kraju ministrica je poručila da nasilje nad ženama i u obitelji nismo mogli riješiti nacionalnim zakonodavstvom, koje treb dodatno uskladiti, usavršiti i harmonizirati, što će se postići kroz praćenje ove Konvencije.

Govor predsjednika Vlade u cijelosti (PDF)