Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 4. 2018.

Uza sjajne gospodarske rezultate dalje poboljšavamo uvjete za poslovanje

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković obratio se stranačkim kolegama i poduzetnicima koji su sudjelovali na izbornom saboru Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a

Uz predsjednika Plenkovića izbornom saboru nazočili su glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a prigodne govore održali su izvršni direktor SME Europske pučke stranke Horst Heitz, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Glasovima izaslanica i izaslanika za novog predsjednika Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a izabran je Domagoj Ivan Milošević.

U svom izlaganju, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je da HDZ okupljajući poduzetnike i obrtnike priznaje njihov aktivan doprinos radu stranke i gospodarskom životu Hrvatske.

Podsjetivši na to da su ključne poruke HDZ-a na izborima prije godinu i pol dana bile projiciranje političke stabilnosti, pravne sigurnosti, gospodarskog rasta te društvene solidarnosti, predsjednik Plenković kazao je kako je danas ključni cilj Vlade nastavak rada na stvaranju povoljnijeg ozračja za poslovanje poduzetnika i obrtnika, čemu pomaže i izvrsni rezultate koje ostvaruje hrvatsko gospodarstvo.

Naglasio je da je Vlada uz stabilan gospodarski rast ostvarila velike pomake kod smanjivanja javnog duga, vanjskog duga i proračunskog deficita te je zabilježen i proračunski suficit.

"U ovoj godini očekujemo ubrzanje rasta BDP-a prema 3%. Industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca 2018. narasla je za 1,5%. Stopa nezaposlenosti u veljači iznosila je 9,6%, dok je zaposlenost u posljednjem kvartalu rasla 3,8%", naveo je Plenković, dodavši i da su sve tri svjetske rejting agencije prepoznale taj iskorak, što je poticaj da se do kraja mandata Vlade Hrvatska vrati na razinu investicijskog rejtinga.

Napomenuo je kako je Vlada u završnoj fazi izrade Nacionalnog programa reformi za 2018. godinu, poručivši kako od svih ministara očekuje ispunjenje reformskih mjera u roku kako bi se poboljšali uvjeti za lakše poslovanje i veći gospodarski rast.

Govoreći o jednom od najvećih sistemskih izazova koji se tiče krize u Agrokoru, predsjednik Plenković istaknuo je da je Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja Vlada spriječila krah Agrokora i gospodarski tsunami nesagledivih razmjera za Hrvatsku.

"Očekujemo da će proces nagodbe u Agrokoru koji je pred završetkom proći dobro. Osigurali smo temeljne ciljeve angažmana Vlade. Zaštitili smo opći interes, očuvali radna mjesta, dali vremena svim dionicama za prilagodbu te osigurali budućnost hrvatskog gospodarstva", istaknuo je Plenković, napomenuvši i da je slučaj Agrokor transformativan za način poslovanja u hrvatskom gospodarstvu.

Govoreći o poboljšavanju uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, Plenković je najavio nastavak Vladinih mjera usmjerenih prema administrativnom rasterećenju, ukidanju nepotrebnih propisa, smanjenju parafiskalnih nameta, unaprjeđenju postupka javne nabave, kao i daljnju poreznu reformu.

Poručio je da će Vlada poseban naglasak staviti na digitalizaciju procesa u državnoj upravi i širenje digitalnih usluga kako bi se olakšalo poslovanje te osigurala brza i učinkovita usluga građanima i poduzetnicima.

"Cijeneći sve što radite, pozdravljam vaš angažman i društvenu odgovornost. Očekujem da nastavite doprinositi radu stranke i boljitku zemlje. Želim vam uspješan izborni sabor!", zaključio je svoje izlaganje predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.