Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 4. 2018.

HDZ je donio vrlo jasnu političku odluku o ratifikaciji Konvencije

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predsjednik Plenković kazao je na to da su Predsjedništvo i županijski odbori HDZ-a donijeli jasnu političku odluku o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u izjavi za medije naglasio je kako je glavni cilj današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a bio priprema za novo zasjedanje Sabora, sjednicu Vlade, posjet Bosni i Hercegovini te za niz drugih aktivnosti.

"Razmotrili smo sve bitne političke i gospodarske teme te još jedanput raspravili pripremu za aktualno prijepodne, kao i za raspravu o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, situaciju Agrokoru i sve ono što je kapitalno bitno za hrvatski politički život", poručio je Plenković.

Govoreći o glasovanju za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama, Plenković je naglasio da je stranka zauzela vrlo jasan politički stav - i to ne samo Predsjedništvo HDZ-a i sve županijske organizacije, nego i brojne stranačke zajednice.

"Hoće li biti zastupnika koji će eventualno imati drugačiji stav, vidjet ćemo onda kada je predviđen sastanak Kluba zastupnika HDZ-a. Vidim da svi očekuju nekakve "penalizacije". HDZ je demokratska stranka – to je ključno i jako je važno da hrvatska javnost to zna. Dakle, za sve one koji imaju nekakvu rezervu, strah ili zabrinutost, Vlada je pojasnila ono što jedan dio biračkog tijela u Hrvatskoj u ovom trenutku očito smatra problematičnim", kazao je Plenković.

Dodao je da svatko dobronamjeran u vezi ovog zakonskog teksta – koji ima cilj osnažiti pravne, institucionalne, operativne i financijske mehanizme zaštite žena od nasilja - a ima rezerve prema nečemu što bi eventualno jednog dana možda moglo biti, može se osloniti na interpretativnu izjavu.

"Može se osloniti na pojašnjenje iz dokumenta koji je izdala pravna služba Vijeća Europe. Te na taj način sasvim miran i sa svojom savješću glasovati za ratifikaciju ovog dokumenta. To je bit", rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit o voditelju ekspertne skupine za kurikularnu reformu, Plenković je kazao da je njegov cilj kao predsjednik Vlade u pogledu obrazovanja u Hrvatskoj biti uključiv, uz nastojanje da se konsenzusom naprave što kvalitetniji kurikulumi, nastavni planovi i programi te da osnovnoškolski i srednjoškolski i visokoškolski sustav bude što bolji.

Dodao je i da je cilj da Hrvatska ima ljude koji su u stanju doći na tržište rada s određenim specifičnim znanjima, a ne da imamo ljude koji kasnije ne mogu naći posao.

"Slažemo li se baš oko svakog detalja, oko svake osobe, to je podredno u odnosu na glavni cilj. Radi se o tome da imamo natječaj – za razliku od ranijih javnih poziva gdje se javljala jedna osoba – u kojem je bilo šestero kandidata koji su došli na intervjue. Jedno tijelo ljudi koji znaju misliti svojom glavom analiziralo je tko bi mogao biti najprimjereniji. Moj stav je da ovo nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, nego nalaziti rješenje koje će omogućiti funkcionalni nastavak obrazovne reforme", zaključio je Plenković.