Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Hvar | 29–30. 3. 2018.

Predsjednik Vlade Plenković u hvarskoj procesiji »Za križen«

Na Veliki četvrtak premijer Plenković sudjelovao je u procesiji »Za križen«, koja je krenula i iz Svirča, odakle potječe njegova obitelj po očevoj strani. Obišao je također radove na obnovi Hvarskog kazališta.

"Procesija Za križen petstoljetna je hvarska tradicija, znamen privrženosti katoličkoj vjeri, koja je svoje mjesto zaslužila i u nematerijalnoj baštini UNESCO-a 2009. godine. Lijepo je biti ovdje s dijelom svoje obitelji, prijateljima i mještanima te se posvetiti promišljanjima uoči Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana" – izjavio je predsjednik Vlade Plenković.

Procesija Za križen jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje 6 mjesta s tog otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Istodobno iz šest župskih crkava (u 22 sata) započnu ophodi na čelu s križonošom u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Križonošu slijede izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Hvaru se sastao i s gradonačelnikom Rikardom Novakom i obišao radove na obnovi Hvarskog kazališta, koje je prvo građansko kazalište u Europi, izgrađeno 1612. godine.

Kazao je da su na obnovi angažirana sva nadležna ministarstva, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te Ministarstvo financija.

"Nastojat ćemo da se u sljedećim mjesecima dovrši, nakon skoro 20 godina, obnova ovog prekrasnoga Hvarskoga kazališta te da ovaj reprezentativni objekt na Hvarskoj pjaci zaista prodiše punim plućima, a osobito u kontekstu 150. obljetnice turizma na otoku Hvaru", poručio je Plenković.

Najavio je da će se u listopadu na otoku Hvaru održati posebna sjednica Vlade, posvećena politici Vlade prema hrvatskim otocima, koja je dio politike ravnomjernog razvoja zemlje. Dodao je kako će do tada u proceduru biti upućen i Zakon o otocima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na Hvaru posjetio i mons. Slobodana Štambuka, hvarskog biskupa koji odlazi u mirovinu.