Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Gospić | 29. 3. 2018.

Interpretativna izjava svima jamči kako ćemo primjenjivati Konvenciju

Predsjednik HDZ-a Plenković održao je u Gospiću radni sastanak s Povjerenstvom Županijskog odbora HDZ-a na kojemu je izražena potpora ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama

Predsjednik Plenković u izjavi za medije istaknuo je kako je važno da unutarstranački izbori u Ličko-senjskoj županiji proteknu u skladu sa Statutom – mirno, korektno i transparentno.

"Razgovarali smo, naravno, i o Konvenciji Vijeća Europe. Jedini saborski zastupnik HDZ-a iz Ličko-senjske županije Marijan Kustić glasovat će za ratifikaciju, kao što je to naša Vlada jednoglasno predložila. Podrška ratifikaciji nakon današnje rasprave bila je vrlo jasna", poručio je Plenković.

Dodao je kako je stranačkim kolegicama i kolegama temeljito objasnio stvarni sadržaj Konvencije, njenu bit, i predstavio smisao interpretativne izjave, koja svima daje sigurnost i jamstvo kako će Republika Hrvatska primjenjivati samu Konvenciju.

Na novinarski upit o stavu Hrvatske biskupske konferencije, naglasio je da nakon što je Vlada usvojila interpretativnu izjavu postoji veliki prostor za razumijevanje.

"Odluka Vlade i HDZ-a je čvrsta, utemeljena na našem Izbornom programu, Planu Vladinih zakonodavnih aktivnosti i jasnom opredjeljenju da moramo suzbiti negativni fenomen nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Sama Konvencija i njena buduća provedba ni na koji način nisu u suprotnosti s Ustavom RH. Mi smo dobili podršku hrvatskih birača 2016. i radimo stvari koje su dobre i korisne za Hrvatsku", kazao je Plenković.

Plenković je tijekom sastanka pojasnio i ostale važnije aktivnosti Vlade i nacionalnog vodstva HDZ-a, poput refinanciranja dijela duga u cestarskom sektoru, nabave borbenih zrakoplova te izrade novoga Ovršnog zakona i traženja sveobuhvatnog rješenja za probleme blokiranih građana.

"Važno je da naši predstavnici na lokalnoj razini detalje o tim temama čuju izravno od mene. Vjerujem da sada imaju potpuniju i cjelovitiju informaciju", rekao je Plenković.