Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Budimpešta | 28. 11. 2017.

Postoji jasna politička volja da se riješi pitanje INA-e i MOL-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i mađarski premijer Viktor Orban ocijenili su ukupne odnose dviju zemalja kvalitetnima i prijateljskima

U sklopu sastanka na vrhu šefova vlada zemalja Istočne i Središnje Europe i Kine predsjednik Vlade Plenković boravio je u Budimpešti, gdje se danas sastao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Nakon sastanka Plenković i Orban izrazili su želju da se što prije riješi pitanje INA-e i MOL-a, koje opterećuje inače vrlo dobre odnose dviju zemalja.

Premijer Plenković rekao je da postoji jasna politička volja za rješavanje tog pitanja te istaknuo da je Mađarska spremna pomoći u procesu otkupa MOL-ovih dionica u INA-i. Dodao je da treba pronaći model koji bi bio pravedan s obzirom na dosadašnja mađarska ulaganja u INA-u, ali i na realnu vrijednost tih dionica u sadašnjem trenutku.

Premijer Orban izjavio je da je u posljednjih nekoliko godina postignut napredak u odnosima između dviju zemalja zahvaljujući kooperativnosti hrvatske Vlade, posebno u pogledu na jačanje gospodarskih odnosa. „Imamo odlične političke odnose između dviju vlada i imamo odlične povijesne odnose između dviju nacija. Ne želimo ih trovati pitanjima kao što su MOL i INA“, poručio je Orban.

Dodao je da Mađarska želi da se to pitanje riješi što prije i na pravedan način. Iako se ono u Mađarskoj ne smatra političkim nego poslovnim, mađarska vlada spremna je pomoći pri pronalaženju rješenja.

Premijer Plenković današnji je sastanak s mađarskim kolegom nazvao nastavkom njihova trajnog dijaloga. „Mađarska je spremna postići dogovor o otkupu MOL-ovih dionica, tako da se zatvori pitanje koje, nažalost, zbog niza okolnosti predstavlja opterećenje u odnosima dviju zemalja“, rekao je Plenković.

Napomenuo je kako Hrvatska i Mađarska imaju izvrsne odnose i intenzivnu komunikaciju. „Nastojimo se fokusirati na ono što nas povezuje i ono što je dobro, i to je cilj ovakvih susreta“, poručio je predsjednik Vlade i dodao da otvorena pitanja treba rješavati dijalogom.

Podsjetio je da je upravo premijer Orban 2011. godine, kada je Hrvatska bila u završnoj fazi pregovora o pristupanju Europskoj uniji, kao tadašnji predsjedatelj Europskoga vijeća odigrao ključnu ulogu da se pregovori završe u lipnju.

Što se tiče članstva Hrvatske u OECD-u, naglasio je da nije posrijedi mađarska blokada jer formalni proces pregovora o članstvu nije još ni započeo. Pojasnio je da OECD ima specifičan sustav razgovora s budućim članicama koji nije predvidljiv i strukturiran, kao što su to primjerice pregovori za članstvo u NATO-u ili EU-u, nego se za moguće članice biraju zemlje iz različitih dijelova svijeta.

„Mađarska će, siguran sam, podržati Hrvatsku u tom procesu“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković. Pritom je važnim ocijenio nastavak dijaloga između Hrvatske i OECD-a te najavio da će za desetak dana u Parizu razgovarati s glavnim tajnikom OECD-a. „To je za Hrvatsku jedina preostala međunarodna organizacija kojom možemo dodatno ojačati svoj gospodarski i financijski legitimitet“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Plenković i Orban razgovarali su danas i o drugim pitanjima, kao što su unapređenje prometnog povezivanja, jačanje energetske suradnje i položaja manjina.

„Povećana je trgovinska razmjena, pri čemu je Mađarska Hrvatskoj peti trgovinski partner. Investicije u proteklih 25 godina su preko 2 milijarde eura, a više od 500.000 mađarskih turista posjetilo je Hrvatsku ove godine“, zaključio je predsjednik VladePlenković.