Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Budimpešta | 27. 11. 2017.

Interes je Hrvatske da kineski izvoz gravitira njezinim lukama

Predsjednik Vlade Plenković razgovarao je s kineskim premijerom Liom Keqiangom o bilateralnoj suradnji i ulaganjima

Plenković i Keqiang sastali su se tijekom 6. sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Budimpešti. Razgovarali su o suradnji na području gospodarstva, u prvom redu malih i srednjih poduzeća, i o turizmu, jer Hrvatska bilježi velik porast broja kineskih turista. U ovoj sezoni bilo ih je gotovo 60 posto više, a u sljedećoj se očekuje čak stopostotno povećanje u odnosu na 2016. godinu. Osim toga, Hrvatska bi na proljeće trebala u Dubrovniku organizirati sastanak u formatu "16 + 1" na razini ministara turizma iz zemalja središnje i istočne Europe i Kine.

"Razgovarali smo o infrastrukturi i ulaganjima, osobito u infrastrukturu pomorskih luka. Hrvatska je zainteresirana da Rijeka, Zadar, Split i Ploče budu europske luke kojima će gravitirati kineski izvoz, a mi kontinuirano radimo na ulaganjima u riječku luku“, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Upitan da komentira mišljenje Europske unije o inicijativi "16 + 1", Plenković je rekao da je ta inicijativa jedna od četiri platforme dijaloga koji Hrvatska vodi s Kinom.

"Moramo biti realni i svjesni da je ovakav format izrazito koristan za frekvenciju i strukturiranost suradnje s Kinom. Komplementaran je našim bilateralnim odnosima, a isto tako i ukupnim odnosima Europske unije i Kine. Ovdje su i predstavnici Europske komisije tako da su u cijelosti informirani i u tijeku sa svim što se radi“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da je ovo već šesti summit po redu.

Napomenuo je da je odnos između Hrvatske i Kine razgranat i na razini Ujedinjenih naroda u 25 godina diplomatskih odnosa između dviju zemalja. Pojasnio je kako se u pogledu inicijative "16 + 1" ne radi o dupliciranju, već o manjem formatu u koji su uključene i zemlje koje nisu članice Europske unije, a postoji i Srednjoeuropska inicijativa kojom će Hrvatska predsjedati od prosinca.

Teme