Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 5. 2017.

Zastupnici će odlučiti jesu li za stabilnost ili za nove izbore

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je jutros u emisiji Hrvatskoga radija »A sada Vlada« te se osvrnuo na aktualne političke teme

Govoreći o političkom razlazu s Mostom, premijer Plenković istaknuo je da javnost mora znati kako je za taj razlaz odgovoran onaj partner, koji je na javnoj sjednici Vlade digao ruke protiv kolege, s kojim sjedi u Vladi već 16 mjeseci.

"Duže su bili, dakle, u Vladi s kolegom dr. sc. Zdravkom Marićem, nego ja s njima. To je jako važan detalj. Oni su, ako se sjećate, sličnu vježbu prošli s inicijativom oporbe o opozivu ministra Barišića. Tada smo našli modus da članovi Mosta u Vladi ne budu protiv Barišića, a u Saboru su pak njihovi zastupnici ostali suzdržani", podsjetio je Plenković.

Dodao je kako je sada izgleda da je Most odlučio ići sa SDP-om te je za razlaz MOST-a i HDZ-a, odgovornost jedino i isključivo na političkom odabiru MOST-a.

"Da sam napravio drukčije, bio bih loš premijer, loš upravitelj, loš menadžer, loš čovjek u krajnjoj liniji - jer ne bih branio svog ministra financija u trenutku kad zemlja konsolidira svoje financije", poručio je Plenković.

Premijer Plenković je podsjetio kako je ministra financija Marića u Saboru branio od opoziva u Saboru u trenutku kada zemlja konsolidira svoje javne financije, kada raste BDP svako tromjesečje, smanjuje se javni dug, kada je proračunski manjak najmanji od 2002., kada rastu industrijska proizvodnja, potrošnja i izvoz, smanjuje se nezaposlenost na ispod 200.000 ljudi te raste zaposlenost.

"Zašto bih ja rušio ministra koji svojim radom sadržajno i kvalitetno pridonosi tim rezultatima, pogotovo ne radi nekakvih konfabuliranih te a priori amalgamiranih teza oporbe koje su sve bile poluprazne", drži Plenković.

Komentirajući izjave potpredsjednika Vlade Davora Stiera, premijer Plenković rekao je kako je Davor njegov prijatelj, s kojim je zajedno došao iz Bruxellesa, sa željom da pomognu HDZ-u u trenucima kada je imao jedva 20 posto potpore.

"Krenuli smo u kampanju, podigli stranku, pobijedili na izborima 11. rujna. On je potpredsjednik Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova te politički tajnik HDZ-a. HDZ je demokratska stranka u kojoj gajimo dijalog i raspravu o različitim temama", kazao je Plenković.

Pojasnivši kako je točno da je Stier gradio koaliciju s Mostom, Plenković je kazao kako je ipak tu koaliciju najviše gradio on sam.

"Osobno sam stranačkim tijelima predložio da idemo s Mostom. Nakon njihovog pridruživanja SDP-u, imam čistu situaciju da rekonfiguriram parlamentarnu većinu, za što sam, ne zaboravimo, dobio i jednoglasnu podršku na Predsjedništvu HDZ-a", poručio je Plenković.

Istaknuo je kako je prva odluka Predsjedništva puna potpora rastanku s Mostom, druga su razgovori s političkim strankama o novoj većini radi održanja političke stabilnosti zemlje i nastavka realizacije Vladina programa i pozitivnih trendova, dok je treća mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

"Novi ministri bit će predstavljeni u Hrvatskom saboru nakon drugog kruga lokalnih izbora. Na saborskim je zastupnicima odluka jesu li za političku stabilnost ili za nove parlamentarne izbore. Dogovorit ćemo popunjavanje ministarskih mjesta kao plod razgovora s budućim partnerima u rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini", najavio je Plenković, pojasnivši da bi Vlada mogla funkcionirati i s manje ministara i ministarstva.

Poručio je kako svi zastupnici u Hrvatskom saboru imaju vrlo jednostavnu opciju - ili da kažu da žele političku stabilnost u zemlji i nastavak reformi ili još jednom ići u izbore u kojima će ponovno pobijediti HDZ, a ti izbori će koštati proračun otprilike 120 milijuna kuna.

"Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobjednik, sasvim svejedno. Kao predsjednik Vlade odgovoran sam za funkcioniranje države i da rješavam sigurnosne probleme, gužve na granicama radi revidiranog Schengenskog zakonika, gospodarsko-socijalne probleme, krizu u Agrokoru i druge", upozorio je Plenković.

Komentirajući situaciju u Agrokoru, premijer Plenković napomenuo je kako zaista nema saznanja putem kojeg posrednika, na čiji poticaj i zašto je g. Božo Petrov - u to vrijeme kao predsjednik Sabora - dolazio u kontakte s g. Ivicom Todorićem.

"To neka on objašnjava, to je na njemu. Ono jedino što znam i što je istina - u Banskim dvorima su održana dva sastanka s g. Todorićem. Na jednom od sastanaka je bio g. Petrov, na drugom nije. Na ta smo dva sastanka razgovarali o situaciji u Agrokoru", naveo je.

Naglasio je kako su za krizu u Agrokoru, veliku zaduženost te praktički dovođenja kompanije u stečaj, odgovorni vlasnik i dotadašnja uprava.

Podsjetivši na to da Vlada nije htjela teret krize u Agrokoru prebaciti na leđa hrvatske države i poreznih obveznika, premijer Plenković utvrdio je da je Vlada kako bi se spasile tisuće radnih mjesta, vrlo tiho i stručno pripremila Zakon o izvanrednoj upravi u tvrtkama o sistemskog značaja.

"Ni stečaj ni nacionalizacija nisu mogli biti naša opcija. Moja politika je krajnje odgovorna prema hrvatskog financijskom i gospodarskom sustavu", rekao je Plenković.

Odbacivši netočnu tezu da on ili Vlada štiti bilo čiji kriminal ili obitelj Todorić, premijer Plenković kazao je da je Hrvatska dosegla standard u kojima se zna što radi izvršna, zakonodavna i sudska vlast, ili DORH, Policija i USKOK.

"Dakle, ja ne utječem, niti bilo tko u Vladi, na dinamiku i način rada tih tijela. Ako vam DORH dođe i zatraži sredstva za ovaj očito kompleksan slučaj, normalno je da ćemo za takvu situaciju raspodijeliti novac iz proračuna da bi im se olakšao posao. Nama je u interesu da se sve istraži, ali bez pritiska i tu je ta razlika između nas i nekih drugih koji misle da je politika instrument pritiska na pravosuđe. To kod mene ne prolazi", zaključio je Plenković.