Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 2. 2017.

Važan doprinos EIB-a porastu investicija u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Plenković primio je posjet Daria Scannapieca, potpredsjednika Europske investicijske banke

Sastanku su nazočili ministar financija Zdravko Marić te voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev. Razgovarali su o doprinosu EIB-a novom investicijskom ciklusu u Hrvatskoj te o potpori Vladi u ostvarivanju ključnih projekata.

Premijer Plenković pozdravio je dosadašnju suradnju s Europskom investicijskom bankom, poglavito pri pokretanju gospodarstva, jačanju malog i srednjeg poduzetništva, stvaranju radnih mjesta i poticanju investicija u sektorima infrastrukture, energetike i turizma. Uspješna suradnja očituje se i ukupnim portfeljem, koji iznosi 5 milijardi eura, kazao je Plenković.

Potpredsjednik EIB-a Scannapieco naglasio je da je 2016. godina bila rekordna po povlačenju sredstava. Prema njegovim riječima, EIB je u Hrvatskoj sve vidljiviji i postaje jedna od najznačajnijih međunarodnih financijskih institucija koje ovdje djeluju. Dodao je da EIB-a želi nastaviti soje sudjelovanje u svim razvojnim inicijativama u Hrvatskoj, a za to je ponudio i savjetodavne usluge kako bi priprema projekata i njihovo financiranje bilo što jednostavnije i lakše za krajnje korisnike.

Potpredsjednik Scannapieco predstavio je nadalje EIB-ovu Inicijativu za izgradnju ekonomske otpornosti (Economic Resilience Initiative) u zemljama pogođenima izbjegličkom krizom. Ta je inicijativa vrijedna 6 milijardi eura, a odnosi se na razdoblje od 2016–2020, a očekuje se da će pokrenuti 15 milijardi eura dodatnih ulaganja. Napomenuo je da će se ulaganja usredotočiti na vitalna područja poput opskrbe vodom i energijom, obrazovanja, zdravstva i urbane infrastrukture te na snažniju financijsku podršku malim i srednjim poduzećima kako bi se potaknulo zapošljavanje.

Europska investicijska banka financijska je institucija Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu, osnovana 1958. Rimskim ugovorom. Glavna je uloga EIB-a osiguranje sredstava za kapitalne investicije namijenjene razvoju regionalne infrastrukture, poboljšanju konkurentnosti europske industrije, zaštiti okoliša, obnovljivim izvorima energije i srodnim djelatnostima. Ured EIB-a u Zagrebu djeluje.od 1. srpnja 2015.