Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 1. 2017.

Hrvatska želi biti u novom valu proširenja OECD-a

Premijer Plenković započeo je u četvrtak s nekoliko bilateralnih sastanaka svoj dvodnevni posjet Davosu, gdje se održava Svjetski gospodarski forum koji okuplja ključne globalne političke i gospodarske aktere

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je u četvrtak na godišnji skup Svjetskog ekonomskog foruma u poznato švicarsko zimovalište, gdje će obaviti niz bilateralnih susreta te sudjelovati u panel-raspravi o politici susjedstva i proširenja Ruropske unije.

Premijer Plenković naglasio je važnost predviđenog sastanka s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj Angelom Gurríjom, s obzirom na to da je OECD organizacija kojoj se Hrvatska želi priključiti u sljedećem valu proširenja, što bi dalo dodatan poticaj stranim investitorima.

"Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj je organizacija koja okuplja gospodarski najrazvijenije zemlje svijeta i ima specifičan proces prijama novih članica. Hrvatska želi biti u novom valu proširenja OECD-a koji se zbiva vrlo selektivno i mislim da je to ključna poruka koju želim danas uputiti", rekao je Plenković Kazao je također da bi to Hrvatskoj dalo dodatan legitimitet, osobito za međunarodne investitore, što je na ovakvom skupu jedna od važnijih poruka.

Predsjednik Vlade Plenković razgovarao je sa švicarskom predsjednicom Doris Leuthard o švicarskoj ratifikaciji Protokola III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske proširuje na hrvatske državljane, te o švicarskoj financijskoj potpori Hrvatskoj za projekte koji smanjuju nejednakost. Izrazio je zadovoljstvo velikim brojem turista, preko 200.000 Švicaraca koji su ove godine posjetili Hrvatsku.

Teme sastanka s gruzijskim premijerom Giorgijem Kvirikashvilijem bilo je unapređenje bilateralnih odnosa, a premijer Plenković istaknuo je da je više hrvatskih tvrtki aktivno na gruzijskom tržištu, spominjući Končar, Dalekovod, Ericsson Nikola Tesla. Dodao je da su Gruziji sada ključne euroatlantske integracije i ukidanje viznog režima, a iskustvo Hrvatske u postkonfliktnoj situaciji s obzirom na okupirana područja Abhazije i Južne Osetije mogu biti korisna gruzijskim partnerima.

Predsjednik Vlade Plenković sastao se također s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Najavljujući panel na kojem će u petak sudjelovati zajedno s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, premijerom Vučićem, austrijskim šefom diplomacije Sebastianom Kurzom i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, Plenković je rekao da će se razgovarati o politici susjedstva, daljnjoj politici proširenja EU-a i suočavanju s postojećim izazovima.

"Poruka je Hrvatske da je prije svega nužna stabilnost u našem susjedstvu jer to omogućuje kvalitetan i prosperitetan rast naše zemlje", rekao je Plenković.

U petak će Plenković uz sudjelovanje na panelu pod nazivom "Go East: Strenghtening Europe's Neighbours" sastati i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Svjetski gospodarski forum, neprofitna organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi, ove godine u središtu interesa godišnjeg sastanka ima pitanje populizma, na koje će političari, ekonomisti, znanstvenici, umjetnici i aktivisti pokušati odgovoriti iz različitih kutova.