Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 1. 2017.

Održavat ćemo kontinuiran dijalog s hrvatskim zastupnicima u EP-u

Predsjednik Vlade Plenković sastao se s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, a uz njega je bio ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier

S obzirom na to da je sastanak sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu održan na njegovu inicijativu, premijer Plenković ocijenio je da je tajming sastanka je vrlo dobar i koristan zato što je na početku druge polovice mandata.

"Ovo je prvi susret predsjednika Vlade sa zastupnicima u Europskom parlamentu, a ja sam treći premijer otkad su zastupnici izabrani“, rekao je Plenković. Naglasio je da želi održavati kontinuiran dijalog sa zastupnicima u Europskom parlamentu jer njih jedanaestero ima važnu ulogu u zakonodavnom procesu Europske unije, zato što je velik broj zakonskih akata izravno primjenjiv u hrvatskom pravnom sustavu ili ga Sabor prenosi u naš pravni sustav.

Istaknuo je da je uloga Europskog parlamenta i hrvatskih zastupnika izuzetno važna i za ukupne demokratske procese u zemlji, kao i za kvalitetnu koordinaciju s aktivnostima na razini Vlade te na razini Europskog parlamenta i Sabora.

"Razmotrili smo nekoliko ključnih tema koje su u ovom trenutku na dnevnom redu europskih institucija, prije svega budućnost Europske unije nakon odluke 15 milijuna Britanaca na referendumu prije nekoliko mjeseci, počelo je malteško predsjedanje, imat ćemo šezdesetu obljetnicu Rimskih ugovora 25. ožujka u Rimu", pojasnio je Plenković. Dodao je da je tema budućnosti europskog projekta zajednička i o njoj će se raspravljati na razini Europskog vijeća i na razini Europskog parlamenta.

Kazao je da je također bilo riječi o pristupanju Hrvatske Schengenskom prostoru, o aktivnostima koje se tiču hrvatske politike prema zemljama jugoistoka Europe te o nizu zakonskih projekata koji su važni za Hrvatsku, od Europskog semestra i ekonomsko-financijskih tema do pitanja s područja energetike, poljoprivrede i javnoga zdravstva.

"Pokazali smo spremnost ove Vlade i svih resora da zastupnike detaljno informiraju o našim stajalištima, da im sve informacije koje imamo, a one su detaljne i korisne, stavimo na raspolaganje, bilo kroz Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu, bilo kroz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova“, rekao je Plenković.

Plenković je napomenuo da takve sastanke želi održavati periodično, kada se ukaže potreba za tim, ali najmanje dvaput godišnje. Istaknuo je da je ova Vlada izrazito proeuropski orijentirana, a te stavove dijele i hrvatski zastupnici koji su izabrani 2014.

"Očekujem da tu sinergiju, međusobnu komunikaciju i podršku ostvarujemo na ključnim europskim dosjeima“, zaključio je Plenković.