Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 12. 2016.

Vraćamo INA-u u vlasništvo Republike Hrvatske

Premijer Plenković izvijestio je hrvatsku javnost Vladinoj strateškoj odluci da INA-vrati u vlasništvo Republike Hrvatske, a s tim je upoznata i mađarska strana na najvišoj razini

Premijer Plenković naglasio je da tu odluku priopćava zato što je danas primio obavijest od pravnog tima da je donesena odluka u postupku Republike Hrvatske protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL pred arbitražnim sudom Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCiTRAL) s obzirom da je dokazni postupak završio prije početka mandata ove Vlade. Dodao je kako je Arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te da ih je stoga odbio poništiti.

Naveo je kako u tom kontekstu treba spomenuti da ni hrvatski sudovi do danas nisu donijeli niti jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je jedinu takvu presudu koja je bila donesena, ukinuo Ustavni sud Republike Hrvatske. "Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve raspoložive pravne opcije kako bi osporila odluku. Odluku pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu očekujemo iduće godine", poručio je Plenković.

Istaknuo je kako je Vlada razmatrala i pripremala najbolje opcije za zaštitu nacionalnih interesa u području energetske sigurnosti, ocijenivši da je INA za Republiku Hrvatsku strateška nacionalna kompanija.

Napomenuo je kako su održivi sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav, koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti Vlade Republike Hrvatske.

"Stoga će hrvatska Vlada pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i, prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug Republike Hrvatske", kazao je Plenković.

Zaključio je kako ovakvu odluku podržavaju i predsjednica Republike Hrvatske Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Petrov, a s njom je upoznata i mađarska strana na najvišoj razini. "Moja odgovornost prema hrvatskoj javnosti je da – iako je danas veliki kršćanski blagdan – obavijestim o strateškoj odluci Vlade RH o kupnji INA-a“, rekao je Plenković.