Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 12. 2016.

2016. bila je uspješna za HDZ, na lokalnim izborima bit ćemo izvrsni

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 27. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Zagreba te se tom prigodom osvrnuo i na postignuća Vlade u protekla dva mjeseca

Uz premijera Plenkovića, na svečanoj obljetnici prisustvovali su i predsjednik GO HDZ-a Zagreba Andrija Mikulić, niz ministara i dužnosnika, saborskih zastupnika te stranačkih članova.

Predsjednik Plenković u svom je obraćanju zahvalio i čestitao zagrebačkom HDZ-u na odličnom rezultatu na parlamentarnim izborima, ocijenivši da nije nikakva tajna da je upravo uspjeh u zagrebačkim izbornim jedinicama predstavljao onu ključnu razliku u broju mandata u odnosu na konkurente s lijevoga političkog spektra. "I taj rezultat i sjajna atmosfera na ovome večerašnjem skupu samo potvrđuju moj optimizam za lokalne izbore", poručio je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na postignuća Vlade koja je u svega 2 mjeseca rada ponovno vratila političku stabilnost u Hrvatsku te uspjela usvojiti cjelovitu poreznu reformu i proračun za 2017. "Usuđujem se reći da nijedna vlada do sada nije tako reformski ambiciozno započela mandat kao naša. Donijeli smo u manje od 55 dana proračun, cjelovitu poreznu reformu i novi zakon o javnoj nabavi, a istodobno povećali minimalnu plaću u većem iznosu nego što je to učinila SDP-ova vlada u četiri godine", naveo je Plenković.

Dodao je kako je Vlada ujedno osigurala isplatu božićnica bez rebalansa proračuna te je postigla dogovor sa sindikatima državnih službenika, što svjedoči o privrženosti politici solidarnosti, kao ključnome demokršćanskom načelu. "Zahvaljujući političkoj stabilnosti koju smo osigurali te gospodarskom rastu, povećani su izgledi za hrvatski kreditni rejting", kazao je Plenković i zaključio da je 2016. bila vrlo uspješna za HDZ.

Naglasio je kako je HDZ kao stranka okupljanja i zajedništva, kako ju je i pozicionirao i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, čvrsto usidren u desnom centru.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Plenković je pozvao stranačke kolege na maksimalan angažman te izrazio uvjerenost da će HDZ povećati broj župana sa sadašnjih 11 na barem 13, kao i osigurati veliki iskorak i u gradovima.

Teme