Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 12. 2016.

Hrvatska je sigurna zemlja, uskoro i nova strategija nacionalne sigurnosti

Premijer Plenković izrazio je sućut obiteljima poginulih i njemačkim vlastima povodom terorističkog napada u Berlinu. Također je izrazio sućut Vladi Ruske Federacije zbog ubojstva veleposlanika Rusije u Ankari.

Ističući da treba do kraja utvrditi sve okolnosti napada u Berlinu, premijer Plenković kazao je da je prijetnja terorizmom kontinuirano na dnevnom redu proteklih godina, o čemu svjedoči i niz napada unutar granica Europske unije. Dodao je kako je ono što se dogodilo sinoć u Berlinu vrlo slično nedavnom napadu u Nici.

Plenković je naglasio da je zadaća Vlade konceptom domovinske i nacionalne sigurnosti prije svega jamčiti sigurnost svojim građanima, zbog čega će započeti izradu nove strategije nacionalne sigurnosti i efikasno sjediniti sve sigurnosne službe. Istaknuo je također važnost kvalitetne policijske i obavještajne suradnje s članicama Europske unije i drugim globalnim partnerima, s obzirom na to da je terorizam kontinuirana prijetnja koja se više ne događa samo na nekim rubnim mjestima.

Na pitanje o sigurnosnim mjerama uza zelenu granicu, Plenković je odgovorio da su one već pojačane te da policija i Ministarstvo unutarnjih poslova vrlo temeljito nadziru hrvatske granice proteklih mjeseci.

Plenković je ocijenio da je sigurnosna situacija u Hrvatskoj dobra. „Sva ministarstva održavaju redovite konzultacije. Nastojimo uvezati sve što postoji u našem sustavu i upravo je to koncepcija nacionalne i domovinske sigurnosti, da budemo u stanju preventivno djelovati i odgovoriti na ugroze, ukoliko ih bude“, zaključio je Plenković.