Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 15. 12. 2016.

Uzeti u obzir specifičnost članica izvan Schengena pri kontroli putnika

Na sjednici Europskog vijeća razgovaralo se o upravljanju migracijskom krizom, suradnji u okviru NATO-a, situaciji u Siriji, odnosima s Rusijom te drugim aktualnim temama u Europskoj uniji

Govoreći o migracijskoj politici kao ključnoj temi na sjednici Europskog vijeća, premijer Plenković istaknupo je da je postignut konsensuz o važnosti kvalitetnog dogovora s Turskom radi upravljanja migracijskim valom.

Izrazio je zadovoljstvo time što je u zaključcima sastanka Europskog vijeća prihvaćen hrvatski prijedlog da se prilikom donošenja novih propisa u vezi s uvođenjem sustavnih kontrola na vanjskim granicama uzme u obzir specifična situacija onih zemalja, poput Hrvatske koje su izvan Schengenskog sustava, a pripremaju se za priključenje schengenskom prostoru. Plenković je rekao da je smisao hrvatske dopune da, primjerice, trenutačno jedinstvena granična kontrola koja postoji između Hrvatske i Slovenije ne bude razdvojena, da se zemlja koja je u Schengenu ne tretira odvojeno od one koja se sprema za ulazak u Schengen jer bi to izazvalo dodatne troškove.

Plenković je prenio kako je održana i razmjena mišljenja s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je istaknuo važnost suradnje NATO-a i članica EU-a na području sigurnosti i obrane, posebno glede povećanja izdvajanja država članica za obranu. "U tom kontekstu Hrvatska je prepoznata kao jedna od zemalja koja je na to kvalitetno reagirala, s obzirom na povećanju izdvajanja za obranu u Proračunu za 2017.", poručio je Plenković.

Napomenuo je da se raspravljalo i o naglascima Globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu strategiju koju je pripremila Visoka predstavnica Mogherini te Akcijskom planu za obranu na razini EU koji je predstavio predsjednik Komisije Juncker. Dodao je da su se osvrnili na situaciju u Siriji te pozvali na hitno otvaranje humanitarnog koridora do Alepa, kako bi se mogli evakuirati civili i s ciljem izbjegavanja teških stradanja.

Plenković je rekao i da je usuglašen tekst odluke kojom će Nizozemska izaći pred oba doma svog parlamenta, kako bi se mogao ratificirati ukrajinski Sporazum o prdruživanju i omogućio nastavak europskih reformi u Ukrajini. Ujedno je Europsko vijeće produljilo gospodarske sankcije protiv Rusije za još šest mjeseci

Naglasio je kako se razgovaralo i o tehnologiji rada i proceduri nakon što Ujedinjena Kraljevina notificira države članice o rezultatima referenduma o ostanku u EU te time započne proces temeljem Članka 50 o izlasku iz Unije. "Potvrdili smo da će pregovore o Brexitu voditi Europska komisija, čiji je glavni pregovorač Michel Barnier, a sudjelovat će i predstavnici Europskog parlamenta te država članica", zaključio je Plenković.