Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 2. 12. 2016.

Pozitivni učinci porezne reforme neće izostati

Premijer Plenković u Osijeku je izjavio da Vlada provodi cjelovitu poreznu reformu te da će se pozitivni učinci osjetiti nakon nekog vremena, kada se konsolidira novi sustav

Predsjednik Vlade Plenković u Osijeku je nakon svečane sjednice Gradskog vijeća zamoljen da komentira kritike oporbe da će porezna reforma dodatno produbiti jaz između bogatih i siromašnih. Odgovorio je da će korist od reforme biti vidljiva te pritom podsjetio na smanjenje poreznih stopa na dobit i dohodak te za različite grane poljoprivrede, što će biti važno za Slavoniju.

Istaknuo je da je porezna reforma usmjerena na sve građane i prvi je dio Vladine šire ekonomske politike. Napomenuo je da je Vlada započela s postupkom promjene Zakona o javnoj nabavi, a nakon toga pokrenut će niz mjera koje će ukinuti brojne parafiskalne namete i olakšati položaj poduzetnicima. Ocijenio je da aktualni trendovi, uključujući najbolji rast u proteklih osam godina zabilježen u trećem ovogodišnjem tromjesečju, ulijevaju pouzdanje u dobar smjer kojim zemlja ide te dodao da će Vlada tako i nastaviti.

Na pitanje hoće li doći do najavljenog povišenja cestarina te je li ono nužno, predsjednik Vlade odgovorio je da su tu informaciju mediji objavili kao jednu od mogućnosti o kojoj Ministarstvo prometa trenutno razgovara sa stručnjacima Svjetske banke tražeći rješenje za financiranje svih obveza proizišlih iz gradnje autocesta, ali da odluka o tome nije donesena.

Potvrdio je da će uskoro posjetiti Slavonski Brod, koji pati od zagađenja zraka, zbog čega su građani najavili blokadu državne granice s Bosnom i Hercegovinom. Podsjetio je na to da je zagađenje u Brodu bilo među prvim pitanjima što ih je postavio kao zastupnik u Europskom parlamentu 2013. godine. Činjenica je da se rafinerija u Bosanskom Brodu nije modernizirala i da još uvijek zagađuje okoliš, rekao je Plenković te dodao da je to pitanje otvorio i tijekom nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Dodao je da će Vlada učiniti sve da se BiH počne pridržavati međunarodnih obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i zakonodavstva o zaštiti okoliša te da vlasnika rafinerije potakne na modernizaciju i time riješi to goruće pitanje.