Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 12. 2016.

Fokus nam je na većem uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predsjednik Vlade Plenković sastao se s predstavnicima Saveza osoba s invaliditetom, saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić te pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak

Premijer Plenković razgovarao je s predstavnicima osoba s invaliditetom o njihovom položaju u Hrvatskoj, gdje ih je više od 500 tisuća. Plenković je istaknuo da je opredjeljenje ove Vlade da se o pravima osoba s invaliditetom odlučuje zajedno s njima, što potvrđuje i ovaj susret. Napomenuo je da se politika prema osobama s invaliditetom zasniva na suvremenim međunarodnim standardima, koji uključuju i temeljna načela ljudskih prava poput nediskriminacije, uključivosti i ravnopravnosti te načelo međuzavisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava. Dodao je da je to nužno za ostvarivanje pristupačnosti svih građanskih i političkih, kao i socijalnih, kulturnih i gospodarskih prava osoba s invaliditetom.

Plenković je značajnim iskorakom ocijenio omogućavanje sudjelovanja u izbornoj utakmici osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost u ostvarivanju njihovih ljudskih prava. "I vi ste svjedočili da se ova Vlada već prvog dana mandata susrela s problematikom osobnih asistenata, te ju je uspješno riješila osiguravajući sredstva za nastavak njihovog rada. Značajna postignuća ostvarena su i na drugim područjima od kojih bih izdvojio područje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja", poručio je Plenković. Dodao je da će Vlada posebno voditi računa o zaposlenosti osoba s invaliditetom, koja je nesumnjivo najbolji oblik socijalne uključenosti i osobnog zadovoljstva svake osobe. 

Naglasivši da je u izradi Nacrt prijedloga nove nacionalne strategije za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2016. do 2020. godine, Plenković je kazao da ova Vlada želi nastaviti graditi partnerski odnos i poduzimati mjere usmjerene na zadovoljavanje svih potreba osoba s invaliditetom.

"Poseban fokus stavit ćemo upravo na one skupine kojima je potrebna dodatna podrška kako bi pronašli svoje mjesto na hrvatskom tržištu rada. Stoga ćemo poticati zaštitno zapošljavanje i sve druge oblike uključivanja osoba s invaliditetom u svijet rada", naveo je Plenković i dodao kako je Vlada svjesna da treba početi od samog sustava obrazovanja, koji ima posebnu ulogu u pripremanju djece s teškoćama u razvoju za uključivanje na tržište rada.

Pojasnio je da su za ostvarenje navedenih ciljeva trenutno u tijeku tri javna natječaja Ministarstva rada i mirovinskog sustava ukupnog iznosa 64 milijuna kuna, i to 30 milijuna kuna za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u integrativnim i zaštitnim radionicama, 30 milijuna kuna za dodjelu sredstava za programe inovativnog zapošljavanja te 4 milijuna kuna za dodjelu posebnih sredstava za održavanje zaposlenosti u zaštitnim i integrativnim područjima.

Istaknuvši da je Međunarodni dan osoba s invaliditetom samo podsjetnik na to da smo svi ravnopravni članovi ovog društva, Plenković je izrazio zadovoljstvo što su danas uz njega i članovi Vlade ključnih resora kako bi čuli sugestije predstavnika osoba s invaliditetom. "Obveza stvaranja jednakih mogućnosti u svim područjima života je zadaća cijele Vlade, a u svrhu stvaranja uključivanog i ravnopravnog društva“, zaključio je Plenković.

Uz predsjednika Vlade, sastanku su nazočili i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić te državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.