Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 12. 2016.

Nastavljamo pružati svaku pomoć osumnjičenim pripadnicima HVO-a

Na 8. sjednici Vlade premijer Plenković pozdravio je odluku Suda Bosne i Hercegovine da se ukine pritvor devetorici hrvatskih državljana iz Orašja uhićenih potkraj listopada

Premijer Plenković istaknuo je da Hrvatska ostaje na tragu svoje politike te da će pružiti i konzularnu i pravnu i materijalnu pomoć osumnjičenim pripadnicima HVO-a – naravno, poštujući neovisnost pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine. "I u svim našim naporima tražit ćemo rješenja koja su na crti zaštite hrvatskih interesa i hrvatskih državljana“, ustvrdio je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na Međunarodni dan osoba s invaliditetom te najavio da će se zajedno s ministrima, sastati s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom. „Saslušat ćemo njihove potrebe i ideje za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom kojih u Hrvatskoj ima 511 tisuća i 80 milijuna na razini Europske unije", kazao je Plenković. Naglasio je kako je potrebno stvarati i jačati sve preduvjete za njihovu potpunu uključenost u hrvatsko društvo.

Podsjetio je još jednom na rast bruto domaćeg proizvoda za 2,9 posto u trećem tromjesečju ove godine, naglasivši da to ujedno i najbrži rast u zadnjih osam godina. „Smatram da je to vrlo dobro i poticajno za ukupno ozračje u Hrvatskoj, za optimizam, potvrdu dobroga smjera u kojem zemlja ide i kojem Vlada nastoji dati svoj doprinos“, rekao je Plenković.

Naglasio je kako očekuje da će aktivne mjere gospodarske politike, u kontekstu čvrste političke stabilnosti, koja je preduvjet svakog gospodarskog rasta, omogućiti da u idućoj godini Hrvatska ostvari rast od 3,2%.

"Zahvaljujem prije svega hrvatskom gospodarstvu na njihovom poduzetničkom duhu i rezultatima koje su ostvarili, a naravno da je tome pridonio i rad prošle Vlade“, poručio je Plenković.