Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 23. 8. 2016.

Stabilizacija Turske ključna je za kontrolu migracijske krize

Na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a njegov potpredsjednik Andrej Plenković naglasio je važnost posjeta delegacije Odbora Turskoj zbog intenziviranja odnosa s turskim vlastima i nužne stabilizacije situacije u zemlji

Plenković je u svom izlaganju istaknuo kako osuđuje pokušaj državnog udara u Turskoj te izrazio zabrinutost situacijom u zemlji baš zbog niza destabilizirajućih učinaka.

"Turska je bitan partner Europskoj uniji strateški gledano i u kontekstu migracijske krize, kao i glede poštivanja ljudskih prava i najviših demokratskih standarda", kazao je Plenković. Dodao je da sa zabrinutošću sluša signale o mogućem ponovnom uvođenju smrtne kazne koja nije izvršena u niti jednoj članici Vijeća Europe u 21. stoljeću.

Pozvao je na nastavak dijaloga turskih vlasti i kurdskih političkih predstavnika, što će biti važno za stabilizaciju zemlje i kontrolu migracijsko-izbjegličke krize.

Smatra da je potrebno uložiti dodatne napore u nastavak dijaloga Europske unije s Turskom radi sprečavanja novih izbjegličkih valova i u kontekstu pristupnih pregovora.