Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 8. 2016.

Cijenim odluku Božidara Kalmete, ponio se odgovorno prema Zadranima

U izjavi medijima Andrej Plenković komentirao je najavu gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete (HDZ) da se neće kandidirati na parlamentarnim izborima, HDZ-ov izborni program, sučeljavanje s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i druge aktualne teme

Komentirajući najavu predsjednika županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije i gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete da se neće kandidirati na izborima za Hrvatski sabor, Plenković je istaknuo da razumije i cijeni njegovu odluku. Smatra da je Kalmeta pokazao da se odgovorno odnosi prema dužnosti gradonačelnika na koju su ga građani Zadra neposredno izabrali, a ujedno je time poslao poruku kolegama u Zadarskoj županiji i unutar stranke u IX. izbornoj jedinici, koja je pobjednička za HDZ. Poručio je kako se veseli njegovom velikom doprinosu HDZ-ovoj kampanji za pobjedu na parlamentarnim izborima.

Plenković je najavio da će HDZ usvojiti izborni program na Središnjem odboru stranke koji je previđen za četvrtak. Pojasnio je da će temeljne odrednice programa biti usmjerene na  gospodarstvo, poduzetništvo te sve druge teme koje hrvatski građani očekuju.

Naglasio je da o pitanju reforme obrazovanja treba postići nacionalni konsenzus. Reforma obrazovanja se nastavlja i ona je jako važna za HDZ, poručio je Plenković.

Napomenuo je da HDZ želi pluralistički pristup pri uključivanju većeg broja stručnjaka u izradu reforme koja bi mladima omogućila kvalitetno obrazovanje. Dodao je da će u reformi naglasak biti na identitetu i povijesti te pripremi mladih za buduća radna mjesta.

Plenković je nadalje rekao da će program HDZ-a u cijelosti biti orijentiran na budućnost Hrvatske te će prioritet buduće HDZ-ove vlade biti da se za istraživanje i razvoj umjesto sadašnjih 0,8% proračuna izdvaja 2%.

Govoreći o predstojećem sučeljavanju s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, Plenković je podsjetio na to da je još na početku kampanje za predsjednika HDZ-a izrazio spremnost za sučeljavanje. Rekao je da će rasprava biti zanimljiva te da kako javnost od kandidata očekuje pojedinosti ključnih programskih stajališta. Plenković je istaknuo da su rezultat Vlade Zorana Milanovića ocijenili birači  – bio je premijer četiri godine, anakon toga je izgubio izbore. Očito je da sada s istim ljudima, istim programom i smjerom Milanović želi još jedan izborni poraz, zaključio je Plenković.

Teme