Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
LCP | 27. 6. 2013.

Korupcija je u Hrvatskoj postala društveno neprihvatljiv fenomen

Andrej Plenković gostovao je u emisiji Europe Hebdo na francuskoj parlamentarnoj televiziji (LCP) u kojoj je odgovarao na pitanja Kathije Gilder. Tom prigodom ukratko je predstavio Hrvatsku izdvojivši ono što Hrvatska unosi u EU i što čini hrvatsku posebnost, kao primjerice činjenicu da je Hrvatska jedina zemlja koja je istodobno i mediteranska i podunavska, što joj daje poseban geopolitički položaj.

Europe Hebdo by LCP: uvodna reportaža o Hrvatskoj od 15'32'' do 20'30, intervju od 20'30''

Osvrnuo se i na gospodarsku situaciju u zemlji, otežanom svjetskom gospodarskom krizom. Pritom je otklonio usporedbe s nekim državama članicama EU-a koje su u najtežem gospodarskom položaju, objasnivši da su temeljite reforme koje su provedene u Hrvatskoj kao i vrlo zahtjevni pregovori kroz koje je prošla danas najbolja potvrda da je Hrvatska danas uistinu spremna za članstvo.

Odgovarajući na pitanje o raspoloženju hrvatskih građana u odnosu na članstvo u EU, podsjetio je na činjenicu da je, unatoč postojanju određenog broja euroskeptika, što je normalno u demokraciji, ipak dvije trećine birača na referendumu podržalo članstvo u EU, a da su Ugovor o pristupanju jednoglasno ratificirale sve hrvatske parlamentarne stranke. Na kritiku da neki smatraju da je korupcija i dalje vrlo raširena u Hrvatskoj podsjetio je da taj fenomen nije svojstven Hrvatskoj već se s njim suočavaju i brojne druge zemlje, osobito među zemljama u tranziciji. Pojasnio da je još prošla Vlada jako puno postigla u borbi protiv korupcije i da su uspostavljene specijalizirane institucije kojima je isključiva zadaća da se bore za njeno djelotvorno suzbijanje. U tom je pogledu učinjen veliki pomak i taj je fenomen u današnjoj Hrvatskoj naprosto postao društveno neprihvatljiv, zaključio je Plenković.