Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 7. 4. 2016.

Dvije godine nakon ilegalne aneksije Krima

U organizaciji German Marshall Funda potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o situaciji na Krimu dvije godine nakon ilegalne aneksije te o njezinim posljedicama po transatlantsku sigurnost i put Ukrajine prema Uniji

U raspravi je uz zastupnika Plenkovića sudjelovala Olena Zerkal, zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine za europske integracije.

U uvodnom izlaganju Plenković je naglasio kako je ilegalna aneksija Krima koju je poduzela Rusija u suprotnosti s važećim principima i normama međunarodnog prava. Dodao je da međunarodna zajednica ne bi trebala odvajati pitanje Krima i situacije na privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska, gdje se krše temeljna prava ukrajinskih građana. Ponovio je kako je EU spremna pomoći Ukrajini u provedbi mirne reintegracije okupiranih područja.

U kontekstu referenduma o Sporazumu o pridruživanju Europske unije i Ukrajine koji je održan u Nizozemskoj i negativnog opredjeljenja glasača Plenković je napomenuo da se radi o savjetodavnom referendumu te da svi relevantni akteri u EU-u sada moraju pronaći adekvatan pristup trenutnoj situaciji i ostati na putu potpore ukrajinskom približavanju Uniji i europskim vrijednostima. Zaključio je da treba pričekati dok nizozemske vlasti 12. travnja ne predstave službene rezultate referenduma i donesu odluku o daljnjim koracima.