Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 15. 3. 2016.

Osnažiti transparentnost, ali istodobno štititi druga važna načela

Tijekom sjednice Odbora za ustavna pitanja organizirana je rasprava o izvješću Transparentnost, pouzdanosti i integritet institucija EU-a u kojoj je sudjelovao član Odbora Andrej Plenković, ujedno EPP-ov izvjestitelj u sjeni

U svom izlaganju Plenković se zahvalio kolegi izvjestitelju Giegoldu na nacrtu Izvješća kao i ostalim izvjestiteljima u sjeni, relevantnim Odborima na njihovim mišljenjima te svima onima koji su pridonijeli stvaranju izvješća podnošenjem amandmana. Iako su razine transparentnosti, pouzdanosti i integriteta u radu EP-a i EU-a među najvišima u svijetu, one se mogu i dalje poboljšati, kako bi EU-institucije mogle nastaviti davati primjer i postizati najvišu razinu otvorenosti, koja je usko vezana s povjerenjem javnosti u institucije, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je stajalište EPP-a, koje je također vidljivo i u amandmanima drugih političkih skupina, da je potreban uravnotežen pristup te da je potrebno osnažiti transparentnost, ali i istovremeno štititi druga važna načela, vrijednosti i interese EU. Naglasio je i kako EPP-ova grupa smatra da bi Savjetodavno vijeće o poslovanju članica moralo ostati samo savjetodavno, a ne preuzeti isključivo pravo u donošenju konačnih odluka umjesto predsjednika EP-a. Mogući kompromis bio bi nadopuna Vijeća vanjskim članom koji bi bio izabran među bivšim članovima Europskog suda pravde, Europskog revizorskog suda i Europskog parlamenta.

Po pitanju kontrole financiranja Europskih političkih stranaka, postojeća Europska uredba o političkim strankama iz 2014. i Financijska uredba iz 2012. već određuju da Parlament odabire nezavisne, vanjske revizore kako bi potvrdio da su njegova sredstva bila legalno korištena od strane europskih političkih stranaka.

Plenković je poručio kako većina amandmana slijedi zajednički cilj – pronaći razumnu ravnotežu između jamčenja transparentnosti s jedne strane i osiguravanja važnih europskih vrijednosti i strateških interesa s druge. Uvjerenja je da će u narednim tjednima, prije glasovanja na Odboru, biti moguće pronaći kompromisna rješenja za sporne točke izvješća.