Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 17. 3. 2016.

Revizija financijskog okvira: cilj je zadržati fokus na razvoju i solidarnosti

Na sjednici Odbora za proračun potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira sredinom programskog razdoblja te izgledima za proračun EU u drugoj polovici VFO-a

Plenković je govorio o važnosti revizije gornjih granica Višegodišnjeg financijskog okvira koje bi zbog nedostatka sredstava mogle ugroziti ispunjavanje pravnih obveza EU prema trećim stranama ili za nepredviđene okolnosti, što je realna opasnost s obzirom na posljedice izbjegličko-migracijske krize. U tom pogledu, nužno je da Unija pokaže financijsku odgovornost jer se u pitanje dovodi povjerenje u europske institucije te princip solidarnosti među državama članicama.

Prilikom razmatranja revizije VFO-a, naglasio je da se ne bi trebale izmijeniti predalocirane nacionalne omotnice za kohezijsku politiku, ruralni razvoj, pomorstvo i ribarstvo budući da  su to stavke koje predstavljaju dodatnu vrijednost za cijelu EU. Podržao je i potrebu uvođenja planiranja proračuna temeljem mjerenja ostvarenih rezultata i ideju boljeg trošenja s naglaskom na razvojnoj dimenziji.

Vodeći računa o prioritetnom pitanju nezaposlenosti mladih, Plenković se založio za jačanje Inicijative za zapošljavanje mladih radi očekivanog manjka sredstava u 2016. Pritom je podsjetio kako je na inicijativu EP-a došlo do prijenosa cjelokupnog iznosa za Inicijativu na početno razdoblje financiranja, što je od izuzetne važnosti i za Hrvatsku.

Podržao je potencijalnu reformu prihodovne strane europskog proračuna i razmatranje alternativnih načina povećanja prihoda proračuna, imajući u vidu da se očekuju rezultati rada Radne skupine za vlastita sredstva koju vodi bivši talijanski premijer Monti.