Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 12. 2015.

Intervju za Globus

U intervjuu za Globus potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govori o konferenciji o europskoj budućnosti BiH koju su u EP-u organizirali hrvatski zastupnici, rezultatima parlamentarnih izbora i procesu formiranja vlade, radu Vlade na odlasku, programskom pozicioniranju HDZ-a i hrvatskoj vanjskoj politici

U razgovoru s novinarom Juricom Körblerom, Plenković je predstavio učinke konferencije o europskoj budućnosti BiH koju je zajedno s kolegicama Šuicom i kolegama Piculom, Šuicom, Stierom, Radošem i Predom organizirao u EP. Istaknuo je da cilj konferencije bio dati ocjenu gdje se Bosna i Hercegovina nalazi 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, te pružiti snažan poticaj za nastavak procesa integriranja BiH u EU. Dodao je da najviša razina odaziva europskih dužnosnika na konferenciju svjedoči o kvalitetnom pozicioniranju i utjecaju hrvatskih zastupnika u EP.

Naglasio je da su parlamentarnim izborima na kojima je Domoljubna koalicija ostvarila najveći broj mandata, birači stvorili novu konfiguraciju parlamentarnog sastava s kojom se još nismo susreli u hrvatskoj političkoj praksi. S obzirom da je Hrvatskoj potrebna stabilna Vlada koja će provoditi reformske mjere, vjeruje da će doći do dogovora HDZ-a s partnerima u političkom centru, što podupire i Europska pučka stranka. U tom smislu izrazio je nadu da će MOST kao treća polička opcija odgovorno djelovati sukladno demokratskoj praksi i biti konstruktivan partner u budućoj vlasti.

Cijeneći napore vodstva stranke, svih kandidata i partnera, Plenković je rekao da je HDZ pojedinačno osvojio najviše mandata, ali očekivanja su bila veća nakon pobjeda na lokalnim, prvim i drugim europskim, a potom i na predsjedničkim izborima. Smatra da rezultate treba temeljito analizirati kako bi se u budućnosti ostvario puni potencijal desnog centra.

Poručio je da je Kukuriku vlada u protekle četiri godine odstupila od svog Plana 21 i propustila iskoristiti pozitivni zamah ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ozbiljni strukturni problemi, između ostalog, odnose se na značajan pad zaposlenosti i proces iseljavanja mladih. Napomenuo je kako je  Hrvatska je po iskorištenosti EU fondova na samome začelju ljestvice država članica, a stopa nezaposlenosti je gotovo dva puta veća od prosjeka EU i iznosi 16,2%.

Uz to, Hrvatska nije u potpunosti iskoristila priliku da se s punopravnim članstvom u EU vanjskopolitički jasnije pozicionira. Smatra da je premijer Milanović, umjesto da konstruktivno upravlja i okuplja ljude, konfliktnom retorikom i potezima pridonio polarizaciji i podjelama u hrvatskom društvu.

Rekao je kako nije upoznat s detaljima o tijeku lobiranja i predstavljanja kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, ali mu se čini da - s obzirom na brojnost kandidata iz istočnoeuropske skupine, kao i širi politički kontekst - šanse nisu osobite. Istaknuo je da je odluka Vlade o kandidaturi donesena početkom rujna uoči raspuštanja Hrvatskog sabora, bez šire rasprave u javnosti i jasne potpore predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Plenković je kazao da se HDZ treba i dalje čvrsto pozicionirati kao moderna europska stranka desnog centra koja poštuje tradicionalne vrijednosti unutar programskog okvira Europske pučke stranke. Zaključio je da jasno narodnjački i demokršćanski profiliran, inkluzivan i otvoren prema centru, mainstream HDZ znači uspjeh ne samo za stranku nego i za napredak cijele Hrvatske.

Intervju u cijelosti (PDF)