Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 3. 12. 2015.

Transparentnost, pouzdanost i integritet Europske unije

Na sjednici Odbora za ustavna pitanja održana je razmjena mišljenja o nacrtu izvješća Transparentnost, pouzdanost i integritet institucija EU-a koji je pripremio Sven Giegold (Zeleni, Njemačka) kojemu je zastupnik Plenković izvjestitelj u sjeni EPP-grupe

Plenković je istaknuo kako izvješće nudi jedinstvenu priliku u stvaranju dosljednog pristupa u daljnjem poboljšanju standarda transparentnosti, pouzdanosti i integriteta institucija EU. Dodao je da su transparentnost i odgovornost nužni za povratak i razvoj povjerenja EU građana prema EU institucijama. U tom smislu Plenković je rekao kako će upravo iz navedenog razloga Europska pučka stranka pokazati čvrstu posvećenost tom pitanju.

Istaknuo je, međutim, da je bitno pronaći ravnotežu između transparentnosti i ostalih vrijednosti i principa u radu institucija. Dodao je kako u nekim aspektima nacrt izvješća ide predaleko te ne uzima u obzir druge vrijednosti koje bi mogle biti ugrožene.

Plenković je zaključio da će EPP tražiti rješenja i poboljšanje izvješća kroz dijalog s ostalim grupama te istaknuo važnost da se dovoljno vremena ostavi kako bi se svi zastupnici upoznali s materijom i pronašao kompromis budući ovo izvješće utječe na sve zastupnike.